Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the law the law and attitudes have changed for LGBT people in the UK and describe the contributions of some LGBT people in modern Britain.

      Key learning points

      1. LGBT rights have changed significantly in Britain over the past few decades.
      2. LGBT people still face contemporary issues such as discrimination and inequality.
      3. LGBT people have made significant contributions to various fields in British society.

      Keywords

      • LGBT - stands for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

      • Equality - the state of being equal, especially in status, rights and opportunities

      Common misconception

      LGBT rights have always been the same in the UK.

      LGBT rights have evolved significantly over time in the UK, with major milestones in recent decades.

      Teacher tip

      You may want to adapt this lesson to include information specific to your setting about how to report bullying.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a protected characteristic under UK equality law?

      height and weight
      favourite music genre
      Correct answer: age and disability
      social media followers

      Q2.
      Which word describes aggressive pressure or intimidation?

      Correct Answer: harassment

      Q3.
      What has happened to rights for different groups in Britain over time?

      they have stayed exactly the same
      they only change every 100 years
      Correct answer: they have evolved and improved

      Q4.
      What is the main purpose of equality laws in the UK?

      to make everyone exactly the same
      to control what people can say and think
      to decide who can live where in the UK
      Correct answer: to prevent unfair treatment and promote fairness

      Q5.
      Match the situation to the area of life it relates to.

      Correct Answer:being refused a job interview,employment

      employment

      Correct Answer:being excluded from a shop,access to goods and services

      access to goods and services

      Correct Answer:unfair treatment at school,education

      education

      Q6.
      What does it mean when we say someone has made a 'contribution' to society?

      they have donated money to charity
      Correct answer: they have done something positive that benefits others
      they have worked in a government department
      they have written a book or poem

      6 Questions

      Q1.
      When was homosexuality partially decriminalised in England and Wales?

      1945
      Correct answer: 1967
      2004
      2010

      Q2.
      What does the Equality Act aim to protect LGBT people from?

      free speech
      marriage rights
      Correct answer: discrimination

      Q3.
      Which of these people is known for their role in politics?

      Alan Turing
      Correct answer: Ruth Davidson
      Nicola Adams

      Q4.
      Match each word to its correct definition.

      Correct Answer:discrimination,unjust treatment of different categories of people

      unjust treatment of different categories of people

      Correct Answer:equality,the state of being equal, especially in status, rights & opportunities

      the state of being equal, especially in status, rights & opportunities

      Correct Answer:LGBT,Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

      Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

      Q5.
      If you witness any form of bullying, including relating to someone who identifies as LGBT, you should ...

      Correct answer: report it to a trusted adult
      ignore it and walk away
      re-post or share it, if it's online

      Q6.
      helped Britain win World War Two by cracking Germany's secret codes.

      Correct Answer: Alan Turing

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: LGBT people in modern Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...