Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Equality Act (2010) and modern Britain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the key points of the Equality Act of 2010 and its impact on modern Britain.

      Key learning points

      1. The Equality Act applies to various areas, including employment, education, access to goods and services, and housing.
      2. There are nine protected characteristics including age, disability, pregnancy and maternity, race and religion.
      3. The Equality Act aims to protect individuals from discrimination, harassment, and victimisation.
      4. Employers and service providers have specific duties under the Act to promote equality and prevent discrimination.

      Keywords

      • Equality Act of 2010 - a UK law passed in 2010 that aims to protect individuals from unjust treatment

      • Protected characteristics - nine specific attributes such as age, disability, and race which are safeguarded by the Equality Act of 2010

      • Discrimination - when people are treated unfairly or differently because of things like their race, gender or beliefs

      • Harassment - when someone repeatedly bothers, bullies or disturbs another person, making them feel unsafe, uncomfortable or upset

      Common misconception

      Discrimination is always direct.

      Discrimination can take different forms, including direct, indirect, harassment and victimisation.

      Teacher tip

      Before teaching this lesson, you might wish to speak to your RSHE/PSHE lead about policies relating to RSHE and equality in your setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is equality?

      people achieving the same outcome
      people being treated differently depending on who they are
      Correct answer: everyone being treated the same regardless of who they are

      Q2.
      Which of the following is not a characteristic?

      eye colour
      Correct answer: favourite car
      religion
      age

      Q3.
      What is inclusivity?

      including people who you are friends with
      including people who look like you
      Correct answer: including people from a variety of backgrounds and abilities
      excluding people you don't like

      Q4.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:accessibility,the design of products or services for people with disabilities

      the design of products or services for people with disabilities

      Correct Answer:disability,the barriers experienced by a person with impairments

      the barriers experienced by a person with impairments

      Correct Answer:reasonable adjustment,changes made to remove or reduce disadvantages felt by disabled people

      changes made to remove or reduce disadvantages felt by disabled people

      Q5.
      What is ableism?

      Correct answer: discrimination against disabled people
      treating people with disabilities fairly
      making reasonable adjustments for people with disabilities
      an injury or impairment that prevents a person from doing certain things

      Q6.
      Not giving an older person a job because of their age is a form of...

      Correct Answer: discrimination, ageism

      6 Questions

      Q1.
      Who is protected by the Equality Act?

      Correct Answer: everyone, all people, everyone in the UK, people in the UK, everyone in society

      Q2.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:Equality Act,a 2010 UK law that aims to protect individuals from unjust treatment

      a 2010 UK law that aims to protect individuals from unjust treatment

      Correct Answer:protected characteristics,nine specific attributes which are safeguarded by the Equality Act

      nine specific attributes which are safeguarded by the Equality Act

      Correct Answer:discrimination,when people are treated unfairly because of their characteristics

      when people are treated unfairly because of their characteristics

      Correct Answer:harassment,when someone repeatedly bothers, bullies or disturbs another person

      when someone repeatedly bothers, bullies or disturbs another person

      Q3.
      There are four types of discrimination: direct, indirect, harassment and...

      Correct Answer: victimisation, victimising

      Q4.
      Frank uses a wheelchair, he has arrived for an interview but he cannot enter the building because there is no wheelchair ramp. What type of discrimination is this?

      Correct answer: indirect
      direct
      harrassment
      victimisation

      Q5.
      duty encourages public bodies to consider where a person comes from and their background when putting services in place.

      Correct Answer: socio-economic, socio economic

      Q6.
      Which of the following is an impact of the Equality Act?

      The gender pay gap has closed completely.
      Correct answer: The gender pay gap is closing gradually.
      The gender pay gap remains the same.
      The gender pay gap is getting bigger.

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: The Equality Act (2010) and modern Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...