Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the purpose of condoms and how they are used.

      Key learning points

      1. Condoms are an effective barrier method of contraception.
      2. Condoms help prevent the transmission of STIs.
      3. Correct usage of condoms is essential for maximum effectiveness.
      4. Condoms are widely accessible and easy to use.

      Keywords

      • Condom - a barrier form of contraception which also provides protection against sexually transmitted infections (STIs)

      • Contraception - methods used to prevent pregnancy and some reduce the risk of sexually transmitted infections

      • Sexually transmitted infection - shortened to STI; an infection transmitted through sexual contact, affecting sexual and reproductive health

      Common misconception

      Condoms can only be worn externally.

      There are different types of condoms: external and internal. Internal condoms are designed to be used inside the body.

      Teacher tip

      You may wish to speak to your RSHE lead about the availability of the C-Card scheme in your area.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Healthy intimate relationships are built on mutual and trust.

      Correct Answer: respect

      Q2.
      Which of the following are signs of a healthy intimate relationship?

      ignoring each other’s boundaries
      Correct answer: open and honest communication
      constantly seeking approval
      keeping secrets from one another
      Correct answer: respecting each other's boundaries

      Q3.
      What are good strategies for ensuring you do not pressure someone into intimacy?

      avoid discussing boundaries
      assume they are ready
      Correct answer: communicate clearly
      ignore their feelings
      Correct answer: respect their boundaries

      Q4.
      What might help someone resist pressure in a relationship?

      being passive and avoiding conflict
      Correct answer: practising confidence and assertiveness
      giving in to avoid arguments
      relying on others to make decisions

      Q5.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:intimate relationship,a close relationship that may involve different types of closeness

      a close relationship that may involve different types of closeness

      Correct Answer:boundary,an imaginary line separating what we will and won't allow

      an imaginary line separating what we will and won't allow

      Correct Answer:pressure,use of persuasion to make someone do something they may not want to do

      use of persuasion to make someone do something they may not want to do

      Q6.
      Why is personal readiness important before engaging in intimacy?

      Correct answer: It helps avoid discomfort or regret later.
      It is not important at all.
      It guarantees that a relationship will last forever.
      It only applies to one person in the relationship.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these statements is true about condoms?

      Condoms are only for preventing pregnancy.
      Correct answer: Condoms help protect against sexually transmitted infections (STIs).
      Condoms are effective even if not used correctly.
      Condoms are a hormonal method of contraception.

      Q2.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:condom,a barrier form of contraception also providing protection against STIs

      a barrier form of contraception also providing protection against STIs

      Correct Answer:sexually transmitted infection,an infection transmitted through sexual contact

      an infection transmitted through sexual contact

      Correct Answer:contraception,methods used to prevent pregnancy and reduce the risk of STIs

      methods used to prevent pregnancy and reduce the risk of STIs

      Q3.
      Which of the following statements about condoms is true?

      Condoms are only for men.
      Correct answer: Condoms are widely accessible and easy to use.
      Condoms can be used more than once.
      Correct answer: Condoms provide protection against STIs.

      Q4.
      Which of these statements challenges the misconception that condoms are just for men?

      Correct answer: Women can use internal condoms, which are worn inside the vagina.
      Men must always be responsible for providing condoms.
      Condoms are only effective when used by men.
      Condoms are unnecessary for women who use other contraception.

      Q5.
      Why is the correct usage of condoms essential?

      Correct answer: incorrect usage can lead to breakage or slippage
      Correct answer: incorrect usage makes them ineffective against pregnancy and STIs
      correct usage is not necessary; condoms work regardless

      Q6.
      It is important to check the date on a condom because expired condoms are more likely to break or be less effective.

      Correct Answer: expiration, expiry

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Condoms, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...