Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the features of healthy intimate relationships, evaluate readiness for intimacy, and discuss strategies for not pressuring or resisting pressure.

      Key learning points

      1. Healthy intimate relationships are built on mutual respect, trust and communication.
      2. Personal readiness for intimacy varies.
      3. Strategies for not pressuring others include clear communication and respecting boundaries.
      4. Resisting pressure involves confidence, assertiveness and seeking support if needed.

      Keywords

      • Intimate relationship - a close personal relationship that may involve emotional, physical or intellectual closeness

      • Boundary - an imaginary line separating what we will and won't allow

      • Pressure - the use of persuasion or influence to make someone do something they may not want to do

      • Mutual respect - valuing each other’s feelings, opinions and boundaries in a fair and equal way

      Common misconception

      Feeling pressured is a normal part of relationships.

      Feeling pressured is a sign of an unhealthy relationship dynamic. Healthy relationships are built on mutual respect and consent.

      Teacher tip

      You should speak to your RSHE lead and check your RSHE policy before teaching this lesson. Be mindful this will be a senesitive topic.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the meaning of the word ‘consent’?

      Correct answer: agreeing to something freely and willingly
      being told what to do by someone older
      saying yes because you feel pressured
      ignoring someone’s request

      Q2.
      Which of the following is an example of a healthy relationship?

      one person makes all the decisions
      Correct answer: both people feel respected and can communicate openly
      one person feels pressured to do things they are uncomfortable with
      arguments are solved by ignoring each other

      Q3.
      Which of these is a possible emotional impact of an unhealthy relationship?

      feeling safe and supported
      increased self-confidence
      Correct answer: feeling anxious or pressured
      wanting to share personal thoughts and feelings

      Q4.
      What is the legal age of consent for sexual activity in England?

      14
      Correct answer: 16
      18
      21

      Q5.
      Match each term to its correct definition.

      Correct Answer:trust,believing someone or something is honest, reliable and respectful

      believing someone or something is honest, reliable and respectful

      Correct Answer:intimacy,feeling safe, valued and able to express emotions in a relationship

      feeling safe, valued and able to express emotions in a relationship

      Correct Answer:healthy relationship,a relationship where people involved feel valued and safe

      a relationship where people involved feel valued and safe

      Q6.
      The ability to talk openly and honestly about feelings, needs and boundaries is an important part of in a relationship.

      Correct Answer: communication

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:pressure,the use of persuasion or influence to make someone do something

      the use of persuasion or influence to make someone do something

      Correct Answer:boundary,an imaginary line separating what we will and won't allow

      an imaginary line separating what we will and won't allow

      Correct Answer:mutual respect,valuing each other’s feelings, opinions and boundaries in an equal way

      valuing each other’s feelings, opinions and boundaries in an equal way

      Q2.
      Which of the following is a key foundation of a healthy intimate relationship?

      Correct answer: mutual respect
      jealousy
      pressure to act a certain way
      ignoring each other's feelings

      Q3.
      What is a good strategy to avoid pressuring someone else in a relationship?

      ignoring their feelings
      assuming they agree with you
      Correct answer: communicating clearly and respecting boundaries
      pressuring them until they give in

      Q4.
      Why is it important to assess personal readiness for intimacy?

      To make sure you are doing what everyone else is doing
      Correct answer: To ensure your decisions align with your own feelings, values and readiness
      To meet your partner's expectations
      To avoid communication

      Q5.
      Which of the following statements best challenges the idea that "feeling pressured is a normal part of relationships"?

      Feeling pressured is common, but not healthy or acceptable.
      Correct answer: Relationships should involve mutual respect and communication, not pressure.
      It’s ok to pressure your partner if you think it’s for their benefit.
      Pressure is an inevitable part of any relationship.

      Q6.
      Mutual means valuing each other’s feelings, opinions and boundaries in a fair and equal way.

      Correct Answer: respect

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Healthy intimate relationships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...