Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Human immunodeficiency virus (HIV)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what HIV is, how it is transmitted, its transmission rates, and how it affects the immune system.

      Key learning points

      1. HIV is a virus that attacks the immune system, specifically targeting CD4 cells.
      2. HIV is transmitted through bodily fluids such as blood, semen, vaginal fluids and breast milk.
      3. Transmission rates can vary based on factors such as type of exposure and presence of other STIs.
      4. HIV can lead to AIDS if left untreated, severely weakening the immune system.
      5. There are effective prevention methods and treatments available, including PrEP, PEP and antiretroviral therapy (ART).

      Keywords

      • HIV - short for human immunodeficiency virus; a virus that attacks the immune system

      • CD4 cell - a type of white blood cell that is targeted and destroyed by HIV

      • AIDS - short for acquired immunodeficiency syndrome; the most advanced stage of HIV infection

      • Transmission - passing an infection from one person to another

      • ART - short for antiretroviral therapy; a treatment for HIV that helps manage the virus

      Common misconception

      Only certain groups of people can get HIV.

      HIV can affect anyone regardless of age, gender, sexual orientation or socio-economic status.

      Teacher tip

      You might want to check with your RSHE lead or policy before delivering this lesson. Be prepared to address questions sensitively and direct pupils to appropriate support services if needed.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main function of the immune system?

      to produce red blood cells
      Correct answer: to protect the body from infections
      to transport oxygen throughout the body

      Q2.
      Match the word with the correct definition.

      Correct Answer:infection,the invasion and multiplication of microorganisms in the body

      the invasion and multiplication of microorganisms in the body

      Correct Answer:bacteria,single cells that can live on their own; some help, others harm

      single cells that can live on their own; some help, others harm

      Correct Answer:viruses,particles that need a host cell to reproduce, often causing disease

      particles that need a host cell to reproduce, often causing disease

      Q3.
      How do infections spread?

      by breathing in clean air
      through eating healthy food
      Correct answer: through contact with infected individuals or surfaces

      Q4.
      Which colour blood cells help protect your body from infections?

      Correct Answer: white

      Q5.
      Which of the following is an example of a barrier method of contraception?

      Correct answer: condoms
      hormonal implants
      the pill

      Q6.
      What are the basic components of the immune system?

      nervous system, muscles and bones
      red blood cells, platelets, and plasma
      Correct answer: white blood cells, antibodies and the lymphatic system

      6 Questions

      Q1.
      HIV can affect regardless of age, gender, sexual orientation or socio-economic status.

      Correct Answer: anyone, everybody, any one

      Q2.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:HIV,a virus that attacks the immune system

      a virus that attacks the immune system

      Correct Answer:AIDS,the most advanced stage of HIV infection

      the most advanced stage of HIV infection

      Correct Answer:transmission,the act of passing a disease from one person to another

      the act of passing a disease from one person to another

      Correct Answer:ART,treatment for HIV that helps manage the virus

      treatment for HIV that helps manage the virus

      Q3.
      What type of cells does HIV destroy?

      Correct Answer: CD4 cells, CD4, CD4 cell

      Q4.
      How is HIV mainly transmitted?

      through casual contact
      Correct answer: through specific body fluids
      through the air

      Q5.
      What can HIV lead to if left untreated?

      diabetes
      Correct answer: AIDS
      heart disease
      asthma

      Q6.
      What can help reduce the transmission rates of HIV from mother-to-child?

      avoiding casual contact
      eating healthy food
      Correct answer: proper medical care

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Human immunodeficiency virus (HIV), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...