Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to access confidential sexual and reproductive health advice and treatment.

      Key learning points

      1. Reliable sources of sexual and reproductive health advice include GPs, clinics, and trusted online resources.
      2. Confidential advice and treatment can be accessed through services.
      3. It is understandable to feel nervous or worried about asking for support.

      Keywords

      • Confidential - keeping information private and not sharing it with others without permission

      • Sexual health clinic - a place where people can get advice, testing, and treatment for sexual health issues

      • General practitioner (GP) - a doctor who provides general medical care and advice

      • Reproductive health - the health of the reproductive system and the ability to have a healthy reproductive life

      Common misconception

      Social media is a good place to find health information.

      Pupils should be cautious to ensure they use trusted and reliable sources of health information, such as the NHS website.

      Teacher tip

      It is advisable to speak to your RSHE lead or DSL before teaching this lesson. They may be able to provide additional advice on local support services.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a barrier method of contraception?

      contraceptive pill
      Correct answer: condom
      intrauterine device (IUD)

      Q2.
      Hormonal methods of contraception can sometimes cause side effects, such as changes in , mood swings, or nausea.

      Correct Answer: weight

      Q3.
      Match each contraceptive method to its description.

      Correct Answer:condoms,a barrier method that protects against STIs

      a barrier method that protects against STIs

      Correct Answer:contraceptive pill,a hormonal method taken daily

      a hormonal method taken daily

      Correct Answer:IUD,a small T-shaped device inserted into the uterus

      a small T-shaped device inserted into the uterus

      Q4.
      Which of the following is an advantage of the intrauterine device (IUD)?

      It protects against sexually transmitted infections (STIs).
      Correct answer: It can last for several years without needing replacement.
      It requires no medical procedure to insert.
      It is 100% effective in preventing pregnancy.

      Q5.
      Why might someone choose condoms over hormonal contraception?

      Condoms are more effective than hormonal contraception.
      Correct answer: Condoms provide protection against sexually transmitted infections (STIs).
      Correct answer: Condoms have fewer side effects than hormonal contraception.

      Q6.
      Which of these are true about natural family planning?

      Correct answer: It requires careful tracking and consistency.
      It provides protection against sexually transmitted infections (STIs).
      Correct answer: It can be less reliable if not followed accurately.
      It is a long-term, hassle-free method.

      5 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:confidential,keeping information private and not sharing it with others

      keeping information private and not sharing it with others

      Correct Answer:sexual health clinic,where people can get advice, testing, and treatment

      where people can get advice, testing, and treatment

      Correct Answer:GP,a doctor who provides general medical care and advice

      a doctor who provides general medical care and advice

      Q2.
      Which of the following are examples of sources of reliable and trustworthy health advice?

      Correct answer: NHS website
      an unverified social media account
      Correct answer: a medical professional at a sexual health clinic

      Q3.
      What is the term to describe the health of the reproductive system and the ability to have a healthy reproductive life?

      Correct Answer: reproductive health

      Q4.
      If someone is nervous about a medical appointment, they could:

      Correct answer: write a list of questions they want to ask before the appointment
      Correct answer: bring a trusted friend or adult for support
      arrive late to shorten the time spent there
      avoid thinking about it altogether

      Q5.
      Where can young people access confidential advice and treatment for health-related concerns?

      a social media account
      Correct answer: a pharmacy
      Correct answer: a doctors' surgery
      Correct answer: a sexual health clinic

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Sex and other aspects of health, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...