Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the features of healthy romantic relationships.

      Key learning points

      1. A healthy romantic relationship is based on mutual respect and trust.
      2. Communication is key to maintaining a healthy romantic relationship.
      3. Boundaries are important in a romantic relationship to ensure mutual respect.
      4. Trust is built over time through consistent and honest behaviour.

      Keywords

      • Respect - being considerate of others and the world around you; treating people fairly and how you would like to be treated

      • Trust - the confidence that someone will act in your best interest and be honest with you

      • Communication - the exchange of words, either verbal or written, to express thoughts, feelings and ideas

      • Boundary - an imaginary line separating what we will and won't allow

      • Mutual - in this context, something shared between partners in a fair and equal way, such as respect or trust

      Common misconception

      We should alter our boundaries to suit what our partner wants and expects.

      Boundaries should be mutually respected. If our boundaries do not align with another person's, or they do not respect our boundaries, then a relationship is not healthy.

      Teacher tip

      While this lesson focuses on the features of a healthy relationship, be mindful that pupils might disclose information about unhealthy relationships. Make sure you're familiar with the safeguarding policies and procedures for your setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does it mean when someone says they 'trust' another person in everyday life?

      they think the person is popular
      Correct answer: they believe the person will be reliable and honest
      they think the person is fun to be around
      they believe the person will always agree with them

      Q2.
      When someone consistently does what they promise to do, they are being ...

      Correct Answer: reliable, trustworthy, consistent

      Q3.
      Match each situation with the type of communication being used.

      Correct Answer:writing a text message,written communication

      written communication

      Correct Answer:having a face-to-face conversation,verbal communication

      verbal communication

      Correct Answer:using body language and gestures,non-verbal communication

      non-verbal communication

      Correct Answer:talking on the phone,digital verbal communication

      digital verbal communication

      Q4.
      In friendships, what happens when someone consistently ignores what makes you uncomfortable?

      It shows they care about you deeply.
      It proves they want to help you grow.
      Correct answer: It suggests they don't respect your feelings.
      It means they are being a good friend.

      Q5.
      Which of these is the best example of two people sharing something equally in a friendship?

      Correct answer: both people take turns choosing activities
      one person always decides what to do
      one person always pays for everything
      both people never disagree about anything

      Q6.
      Good relationships require both people to and share their thoughts openly with each other.

      Correct Answer: listen

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:mutual,something shared between partners in a fair and equal way

      something shared between partners in a fair and equal way

      Correct Answer:communication,the exchange of words to express thoughts, feelings and ideas

      the exchange of words to express thoughts, feelings and ideas

      Correct Answer:boundary,an imaginary line separating what we will and won't allow

      an imaginary line separating what we will and won't allow

      Q2.
      Which statements about trust in healthy relationships are accurate?

      Correct answer: We have faith our partner's actions will match their words.
      Our partner says one thing and does another.
      We should have trust in our partners, but they don't need to have it in us.
      Correct answer: Trust can make a relationship feel safe and secure.

      Q3.
      How can respect impact a relationship?

      It makes people feel like their opinions are not important.
      Correct answer: It builds a foundation of safety and trust.
      It can lead to mistrust and insecurity.
      Correct answer: It makes people secure enough to pursue their own interests.

      Q4.
      It is enough just to say to communicate what we don't want to do.

      Correct Answer: 'no', no, "no", no thank you, no thanks

      Q5.
      Healthy communication is ...

      only important in friendships, not romantic relationships.
      avoiding conflict at all costs.
      Correct answer: a respectful way to tell our partner our thoughts and feelings.
      telling our partners what they want to hear to keep them happy.

      Q6.
      Your partner wants you to change some of your personal boundaries to match what they expect. What should you do?

      Change your boundaries to make them happy.
      Ask your friends what boundaries you should have.
      Stay quiet and hope they change the subject.
      Correct answer: Explain to them why your boundaries are important and ask they respect them.

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: A healthy romantic relationship, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...