Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the importance of civil partnerships and why people might choose to enter into a civil partnership.

      Key learning points

      1. Civil partnership is a legally recognised union with rights similar to marriage.
      2. People might choose civil partnership for legal, personal or financial reasons.
      3. The Civil Partnership Act 2004 is the key legislation governing civil partnerships in the UK.
      4. Civil partnerships are available to both same-sex and opposite-sex couples.
      5. Civil partnerships offer similar legal protections as marriage.

      Keywords

      • Civil partnership - a legal union that gives two people similar rights and responsibilities to marriage

      • Legal rights - rights recognised and protected by the law

      Common misconception

      Civil partnership is only for same-sex couples.

      Since 2019, civil partnerships have been available to both same-sex and opposite-sex couples in the UK.

      Teacher tip

      You may wish to speak to your DSL or RSHE lead before teaching this lesson as it discusses separation and inheritance in the event of someone's death.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What word describes 'a legally or formally recognised union of two people as partners in a personal relationship'?

      Correct Answer: marriage, a marriage

      Q2.
      Match each term with its correct definition.

      Correct Answer:legal union,official relationship status in law

      official relationship status in law

      Correct Answer:personal choice,individual decision about life

      individual decision about life

      Correct Answer:formal ceremony,special celebration or ritual

      special celebration or ritual

      Correct Answer:government recognition,state acceptance of relationship

      state acceptance of relationship

      Q3.
      Which of these is not typically a reason why people choose to get married?

      to show love and commitment
      to gain legal protections
      to follow family traditions
      Correct answer: to avoid paying taxes entirely

      Q4.
      Match the relationship concept with why it might be important to couples.

      Correct Answer:legal rights,protection under the law for couples

      protection under the law for couples

      Correct Answer:public recognition,society acknowledging the relationship

      society acknowledging the relationship

      Correct Answer:financial security,shared money and property benefits

      shared money and property benefits

      Correct Answer:emotional support,provides personal wellbeing

      provides personal wellbeing

      Q5.
      Which of these situations would most likely require legal rights and protections for couples?

      going on a date together
      Correct answer: making medical decisions for a partner
      choosing what to watch on TV
      deciding where to go for dinner

      Q6.
      What is the minimum age for marriage in England and Wales?

      Correct Answer: 18, 18 years old, eighteen, eighteen years old

      6 Questions

      Q1.
      What is a civil partnership?

      a type of friendship
      a religious marriage
      Correct answer: a legally recognised union

      Q2.
      Who can form a civil partnership in the UK today?

      only same-sex couples
      only couples over 21
      Correct answer: both same-sex and opposite-sex couples
      only couples with children

      Q3.
      Which of the following is a legal benefit of civil partnership that cohabiting couples do not have?

      sharing a home
      Correct answer: automatic inheritance rights
      joint holiday bookings

      Q4.
      Match the term to the definition.

      Correct Answer:Civil Partnership Act 2004,the law that gave legal recognition to civil partnerships in the UK

      the law that gave legal recognition to civil partnerships in the UK

      Correct Answer:dissolution,the process of legally ending a civil partnership

      the process of legally ending a civil partnership

      Correct Answer:legal rights,rights recognised and protected by the law

      rights recognised and protected by the law

      Q5.
      A civil partnership ceremony must not include any content.

      Correct Answer: religious

      Q6.
      Match the reason for why some people might want to have a civil partnership to the reason type.

      Correct Answer:legal,protection for property and separation

      protection for property and separation

      Correct Answer:financial,accessing pension benefits

      accessing pension benefits

      Correct Answer:personal,feel marriage is too traditional or tied to religion

      feel marriage is too traditional or tied to religion


      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Civil partnerships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...