Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the importance of marriage, why people choose to marry, and key marriage laws in the UK.

      Key learning points

      1. Marriage is a legally or formally recognised union of two people as partners in a personal relationship.
      2. People choose to marry for various reasons including love, commitment and legal benefits.
      3. Marriage laws in the UK provide legal protections and rights to married couples.

      Keywords

      • Marriage - a legal or formal union between two people as partners in a personal relationship

      • Commitment - a promise or agreement to be loyal and dedicated to a person, cause or activity

      • Consent - in this context, permission for something to happen or an agreement to do something

      • Legal rights - rights recognised and protected by the law

      Common misconception

      Marriage is only about love.

      While love and commitment are central to marriage, it also involves legal rights and responsibilities that have financial and social implications.

      Teacher tip

      This lesson mentions forced marriage. Please be aware of the safeguarding policy and procedures for your setting before teaching this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'commitment' generally mean in everyday life?

      a temporary promise that can be easily broken
      avoiding responsibility in difficult situations
      Correct answer: a dedicated promise to stick with someone or something

      Q2.
      When two people live together as a couple without being married, this is called ...

      Correct Answer: cohabitation

      Q3.
      Match each relationship term with its meaning.

      Correct Answer:respect,treating someone with consideration and care

      treating someone with consideration and care

      Correct Answer:consent,freely agreeing to something without pressure

      freely agreeing to something without pressure

      Correct Answer:partnership,working together as equals toward shared goals

      working together as equals toward shared goals

      Correct Answer:trust,believing someone is honest and reliable

      believing someone is honest and reliable

      Q4.
      Which statement best describes what makes a relationship healthy?

      Correct answer: Both people respect each other and communicate openly.
      One person makes all the important decisions.
      Only physical attraction matters.

      Q5.
      Which of the following are examples of long-term relationships?

      casual dating
      Correct answer: marriage
      Correct answer: civil partnerships
      Correct answer: cohabitation

      Q6.
      Which of these is a common reason why some couples choose to cohabit rather than marry or enter a civil partnership?

      They prefer to have a wedding ceremony first.
      They want the same legal rights as married couples.
      Correct answer: They want to test their compatibility before making a legal commitment.
      They may not believe in marriage as an institution.

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to the definition.

      Correct Answer:marriage,a legal or formal union between two people as partners

      a legal or formal union between two people as partners

      Correct Answer:commitment,a promise or agreement to be loyal and dedicated

      a promise or agreement to be loyal and dedicated

      Correct Answer:consent,permission for something to happen or an agreement to do something

      permission for something to happen or an agreement to do something

      Q2.
      are rights recognised and protected by the law.

      Correct Answer: Legal rights

      Q3.
      Match each reason for marriage with its example.

      Correct Answer:love,strengthens a couple’s emotional connection

      strengthens a couple’s emotional connection

      Correct Answer:commitment,promising to support each other always

      promising to support each other always

      Correct Answer:religious reasons,connects couples to their faith

      connects couples to their faith

      Q4.
      Why is it incorrect to say that "marriage is only about love"?

      because love isn't important in marriage
      Correct answer: marriage involves legal rights and financial responsibilities too
      only practical benefits matter in marriage

      Q5.
      Which statement best describes how UK marriage laws protect married couples?

      Correct answer: They provide legal rights like inheritance and tax benefits.
      They only protect couples who have expensive wedding ceremonies.
      They prevent couples from ever getting divorced.

      Q6.
      What are the different types of marriage in the UK that are legally recognised?

      Correct answer: civil marriage
      forced marriage
      Correct answer: religious marriage
      Correct answer: same-sex marriage

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Marriage, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...