Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe different ways to identify fake news online and explain its effects.

      Key learning points

      1. Fake news is common online; it can come in text, picture or video form.
      2. There are different ways that we can identify fake news.
      3. Fake news can have serious consequences; it can lead to prejudice and bias.

      Keywords

      • Disinformation - articles, videos or images that are untrue and are designed to confuse or mislead us

      • Misinformation - false or inaccurate information shared without intent to deceive; getting the facts wrong by mistake

      • Prejudice - when someone judges or dislikes others unfairly, without knowing them, based on things like race, gender or appearance

      • Bias - an assumption that influences how you act

      • Influence - the effect that somebody or something has on the way a person thinks or behaves

      Common misconception

      Fake news doesn't have an impact on real life.

      Fake news that contains harmful disinformation can be read and believed by people who unknowingly spread misinformation. This fake news often contains bias towards particular people or groups and can lead to prejudice when spread.

      Teacher tip

      Young people are particularly susceptible to fake news as it appears quite a lot on social media. It could be useful to show pupils where to access legitimate news and to show them a real news article and examine it using the tips for identifying fake news.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why might someone create or share false information online?

      Correct answer: to get attention or make money
      to help to educate people
      to keep everyone safe
      to provide accurate news

      Q2.
      What is the definition of 'online safety'?

      Correct answer: being aware of the dangers or threats you could encounter when online
      sharing private usernames and passwords with friends
      responding to messages online from strangers
      sending photos of people online without their permission

      Q3.
      Not everything you read online is ...

      Correct Answer: true, real, accurate, factual, correct

      Q4.
      When you see surprising or shocking news online, what should you do first?

      share it immediately with friends
      assume it must be true
      Correct answer: check if it appears on other trusted sites

      Q5.
      A is a fixed idea about someone that is not accurate, fair or true.

      Correct Answer: stereotype

      Q6.
      Something that is correct and proved by evidence is a ...

      fiction
      faction
      Correct answer: fact
      face

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:disinformation,content that is untrue and is designed to confuse or mislead us

      content that is untrue and is designed to confuse or mislead us

      Correct Answer:misinformation,false or inaccurate information shared without intent to deceive

      false or inaccurate information shared without intent to deceive

      Correct Answer:prejudice,when someone judges or dislikes others unfairly without knowing them

      when someone judges or dislikes others unfairly without knowing them

      Correct Answer:influence,the effect that somebody has on the way a person thinks or behaves

      the effect that somebody has on the way a person thinks or behaves

      Q2.
      Which of the following web addresses are examples of fake news sites?

      www.newstoday.com
      Correct answer: www.realnews.com.co
      www.worldnews24.co.uk
      Correct answer: www.thenews.co.co

      Q3.
      Fake news can appear in which of the following forms?

      Correct answer: text, pictures and videos
      only written articles
      only on social media
      only as images

      Q4.
      Does fake news have an impact on real life?

      No, it only exists online so doesn't matter.
      Yes, but only if millions of people see it.
      No, people can tell the difference easily.
      Correct answer: Yes, it can cause serious harm to people and groups.

      Q5.
      Which of the following are ways to identify fake news online?

      Correct answer: check if the story appears on other reputable news sites
      share it immediately to test if it's real
      Correct answer: research whether the author has written other articles
      believe anything with a dramatic headline

      Q6.
      Believing and sharing fake news can lead to against certain groups.

      Correct Answer: prejudice

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Fake news, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...