Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe my feelings using different techniques and explain why it’s important to talk about my feelings.

      Key learning points

      1. There are lots of words to describe feelings - it can help to try to find just the right word.
      2. Feelings wheels can help find words for feelings.
      3. Pictures and metaphors can help explain our feelings.
      4. Talking about how you feel can help you feel better.

      Keywords

      • Feelings - our thoughts and opinions about things, like feeling proud of our drawing or feeling worried about a test

      • Specific - something that is in precise detail and is clearly defined

      • Feelings wheel - a visual representation of different feelings

      • Metaphor - in this context, describing how we feel as something else, for example, an object, a type of weather or an animal

      Common misconception

      If we can't find the right way to describe our feelings, we can't get help.

      There are lots of different ways that we can describe our feelings, including with pictures and metaphors. It's important to ask for help even if it's tricky to describe our feelings.

      Teacher tip

      It may be useful to print a copy of the feelings wheel used in this lesson for students to use regularly.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their definition.

      Correct Answer:respond,what we do after something has happened

      what we do after something has happened

      Correct Answer:emotion,a feeling such as happiness or sadness which have different causes

      a feeling such as happiness or sadness which have different causes

      Correct Answer:wellbeing,how healthy we feel in our mind and body

      how healthy we feel in our mind and body

      Q2.
      Bodily are a feeling in our bodies or on our skin.

      Correct Answer: sensations

      Q3.
      Which statements are true?

      We should never feel uncomfortable feelings.
      Correct answer: There are no 'good' or 'bad' feelings.
      We have no choice over what we do as a result of our feelings.
      Correct answer: There are lots of different ways that we can respond to our emotions.

      Q4.
      How can we look after our mental health?

      ignore how we feel
      Correct answer: talk about how we feel
      Correct answer: eat a balanced diet
      sleep for just a few hours every night
      Correct answer: get regular exercise

      Q5.
      Which of these are examples of poor mental health that many people may experience in their lifetimes?

      Correct answer: depression
      Correct answer: anxiety
      an eating disorder

      Q6.
      What is an ally?

      Correct answer: someone who supports other people that are being treated unfarily
      someone who discriminates against others based on their characteristics
      someone who has a personal mental health concern
      someone who has more than one protected characteristic

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their definitions.

      Correct Answer:feelings,our thoughts & opinions about things, like feeling proud of a drawing'

      our thoughts & opinions about things, like feeling proud of a drawing'

      Correct Answer:specific,something that is in precise detail and is clearly defined

      something that is in precise detail and is clearly defined

      Correct Answer:metaphor,describing how we feel as something else, like an object or weather

      describing how we feel as something else, like an object or weather

      Q2.
      To help us find words for our feelings, we can use a ...

      Correct Answer: feelings wheel, feeling wheel

      Q3.
      Which of these statements are true?

      If we can't find the right way to describe our feelings, we can't get help.
      Correct answer: It can be helpful to try to find just the right word to describe our feelings.
      We can only use words to explain our feelings.
      Correct answer: It's important to ask for help even if it's tricky to describe our feelings.

      Q4.
      Laura is struggling to describe her feelings. What could she use to help her?

      Correct answer: pictures
      a pencil
      Correct answer: metaphors
      a balanced diet

      Q5.
      Match the metaphor to the correct type.

      Correct Answer:object,"I feel as angry as a roaring fire that’s spreading quickly."

      "I feel as angry as a roaring fire that’s spreading quickly."

      Correct Answer:weather,"I feel as sad as dark, grey clouds raining constantly."

      "I feel as sad as dark, grey clouds raining constantly."

      Correct Answer:animal,"I feel as excitable as a laughing hyena."

      "I feel as excitable as a laughing hyena."

      Q6.
      Who could we talk to about our feelings?

      Correct answer: a parent/carer
      an online stranger
      Correct answer: a teacher/staff member at school

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Describing my feelings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...