Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changes in puberty and when to seek help

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the different changes experienced during puberty and explain when it is best to seek help and support.

      Key learning points

      1. Puberty can start at any time from age eight and usually ends in the late teens.
      2. There is a wide range of 'normal' changes that happen to bodies and emotions during puberty.
      3. If struggling with puberty changes, it is important to seek support from trusted adults or medical professionals.

      Keywords

      • Puberty - the process of changing from a child's body to an adult's; it usually starts between the ages of 8-14

      • Acne - when your skin gets spots or pimples because of blocked pores, often during puberty

      • Body odour - a smell that is caused by bacteria on the skin breaking down proteins in sweat; it can become more noticeable in puberty as sweat glands become more active

      Common misconception

      Our changing bodies must match up to the bodies we see in the media to be considered ‘normal’.

      There is a wide range of ‘normal’ changes that take place during puberty. If a person is worried about anything relating to their body at this time, they can talk to a doctor or trusted adult.

      Teacher tip

      Speak to your school’s science department to see what pupils have already learned about puberty and the terms that they understand so you can make links to this in your teaching.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Puberty is a series of...

      physical changes that mark the transition to adulthood.
      emotional changes that mark the transition to adulthood.
      Correct answer: physical and emotional changes that mark the transition to adulthood.

      Q2.
      Puberty can start at any time from age eight and ends around age...

      Correct Answer: 17, seventeen

      Q3.
      True or False? Males and females will start puberty at exactly the same time.

      True, because puberty is controlled by age and happens at the same time for all.
      True, because hormones are released at exactly the same moment for everyone.
      Correct answer: False, because puberty timing varies between individuals.
      False, because only females experience puberty.

      Q4.
      If we share our experiences of puberty, it means we can __________ each other.

      Correct Answer: support, help, understand

      Q5.
      If you are worried about your health you can speak to ...

      your teacher
      Correct answer: your doctor
      Correct answer: your parent/carer
      Correct answer: your school nurse
      your friends

      Q6.
      What happens to most young people's height during puberty?

      their height stays exactly the same
      they only grow very slowly
      Correct answer: they experience a rapid growth spurt
      they stop growing completely

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:puberty,the process of changing from a child's body to an adult's

      the process of changing from a child's body to an adult's

      Correct Answer:body odour,a smell that is caused by bacteria on the skin breaking down proteins

      a smell that is caused by bacteria on the skin breaking down proteins

      Correct Answer:acne,when your skin gets spots or pimples because of blocked pores

      when your skin gets spots or pimples because of blocked pores

      Q2.
      Antiperspirant and deodorant both can help to...

      Correct answer: reduce the bacteria that reacts with sweat
      hide the smell of body odour
      stop you sweating

      Q3.
      True or False? Our changing bodies during puberty must match the bodies we see in the media to be 'normal'.

      True, because media shows what healthy bodies should look like.
      True, because everyone develops in exactly the same way.
      Correct answer: False, because there is a wide range of 'normal' changes.
      False, because puberty changes are always identical for everyone.

      Q4.
      Order these sources of information from the most to the least reliable when seeking help for a specific worry.

      1 - a doctor or nurse
      2 - the NHS website
      3 - chatrooms on social media

      Q5.
      There is a wide range of ' ' changes during puberty.

      Correct Answer: normal

      Q6.
      If you are struggling with changes during puberty, what is the best thing to do?

      keep worries to yourself and hope they go away
      only trust information you find online
      compare yourself to others to see if you're normal
      Correct answer: seek support from trusted adults or medical professionals

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Changes in puberty and when to seek help, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...