Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the impact of online bullying.

      Key learning points

      1. Online bullying is just as serious as in-person bullying.
      2. Online bullying can affect people's mental and physical health in numerous ways.
      3. The impacts of online bullying on the victim can be serious and long-lasting.

      Keywords

      • Mental health - the health of our minds and emotions

      • Physical health - the health of our bodies

      • Anxiety - a state of unease, worry or nervousness about uncertain outcomes, often accompanied by physical sensations

      • Depression - a persistent feeling of sadness and loss of interest that affects how you think and feel; it can make daily activities hard and may include physical symptoms

      Common misconception

      Online bullying isn't as serious as in-person bullying because the victim can just log out of their digital devices.

      Cyberbullying can have a lasting impact on a person's health and just because you turn off your digital device, doesn’t mean the feelings associated with the bullying go away. Bullying online or in-person is never ok.

      Teacher tip

      Ensure that students know the school's bullying policy and who they can turn to for support if necessary.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:self-esteem,how we value and perceive ourselves
      Correct Answer:body shaming,to make hurtful comments about a person's appearance, shape or size
      Correct Answer:bullying,behaviour which is intended to hurt someone emotionally or physically

      Q2.
      Which form of bullying is this? Pretending to be someone else online in order to post pictures or comments that are harmful to them.

      harassment
      Correct answer: impersonation
      humiliation

      Q3.
      Treating a person unfairly or differently because of certain characteristics is a form of ...

      disintergration
      deflation
      dissolution
      Correct answer: discrimination
      degradation

      Q4.
      Which of the following is not a protected characteristic?

      disability
      sexual orientation
      Correct answer: eye colour
      marriage or civil partnership
      gender reassignment

      Q5.
      Which of these is an example of exclusion?

      Using social media to hack into a person's profile to get their information
      Correct answer: Making a group chat with the intention of deliberately leaving a person out
      Using social media to track where a person is and what they're doing
      Making a fake profile on social media to post embarrassing images

      Q6.
      If someone is experiencing online bullying they should ...

      retaliate
      Correct answer: block and report
      Correct answer: speak to a trusted adult
      seek revenge

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:mental health,the health of our minds and emotions
      Correct Answer:anxiety,a state of unease, worry or nervousness about uncertain outcomes
      Correct Answer:depression,a persistent feeling of sadness and loss of interest

      Q2.
      Online bullying is just as as bullying in person.

      Correct Answer: serious, harmful, bad

      Q3.
      Over time, the stress of online bullying can lead to ...

      improved performance in school
      Correct answer: lack of trust or difficulty making friends
      Correct answer: developing a fear of group settings
      higher attendance in school
      Correct answer: panic attacks

      Q4.
      Which statement about online bullying is correct?

      Online bullying only impacts someone in the moment, once they log out it's fine.
      Online bullying doesn't have an impact on a victim, they should just log out.
      Correct answer: The impacts of online bullying can be significant and long-lasting.

      Q5.
      Match the potential impacts of cyberbullying with the correct type of impact.

      Correct Answer:headaches and difficulty sleeping,physical
      Correct Answer:nausea and digestive issues,physical
      Correct Answer:anxiety and depression,mental
      Correct Answer:body dysmorphia,mental

      Q6.
      Which of the following advice can help a person to deal with online bullying?

      Ignore it and keep concerns to yourself.
      Correct answer: Speak to a trusted adult, such as parent, carer or teacher.
      Correct answer: Block the sender and report upsetting content.
      Seek revenge on the perpetrator.
      Correct answer: Speak to a medical professional if affecting your mental health.

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: Impact of online bullying, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...