Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what online bullying is.

      Key learning points

      1. Online bullying is often linked to discrimination.
      2. Discrimination could be about any of the protected characteristics, as well as lifestyle choices and financial status.
      3. Online bullying can take the form of threats, harassment, humiliation, cyberstalking, exclusion or impersonation.
      4. Online bullying can take place anywhere online.

      Keywords

      • Discrimination - when people are treated unfairly or differently because of things like their race, gender or beliefs

      • Harassment - when someone repeatedly bothers, bullies, or disturbs another person, making them feel unsafe, uncomfortable or upset

      • Humiliation - making someone feel embarrassed, ashamed or unimportant

      • Exclusion - being purposefully left out of a group

      • Impersonation - pretending to be another person

      Common misconception

      If bullying happens online, it can't hurt the victim in real life.

      Online bullying is just as harmful as in-person bullying. The effects of online bullying can spill over into real life and cause harm to the victim.

      Teacher tip

      Online bullying often involves discrimination and/or hate speech and online bullies are often more emboldened to spread bigoted views online than they are in-person. Explain to pupils that the law gives some protection to victims of hate speech and this carries significant sentencing in some cases.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:screen time,any time spent on a digital device with a screen, e.g., a smartphone
      Correct Answer:body image,how we see, think or feel about our body
      Correct Answer:long-term,something that takes a long period of time or has long-lasting effects

      Q2.
      Which statements about comparing yourself to others online are not accurate?

      Comparing yourself to others online can harm self-esteem.
      Comparing yourself to others online can cause issues with body image.
      Correct answer: Comparing yourself to others online can boost self-esteem.
      Correct answer: Comparing yourself to others online can be aspirational.

      Q3.
      Screens produce light, which mimics daylight.

      green
      yellow
      Correct answer: blue
      white

      Q4.
      Which word means a fixed idea about a person or group that is not fair or true?

      Correct Answer: stereotype

      Q5.
      A person who is present at an incident but does not engage or intervene is known as a __________.

      bypasser
      Correct answer: bystander
      bully

      Q6.
      Which year was the Equality Act passed in?

      Correct answer: 2010
      2009
      2008
      2007

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definition.

      Correct Answer:discrimination,when people are treated unfairly because of their characteristics
      Correct Answer:exclusion,being purposefully left out of a group
      Correct Answer:harassment,when someone repeatedly bothers, bullies or disturbs another person
      Correct Answer:humiliation,making someone feel embarrassed, ashamed or unimportant

      Q2.
      Which statement about online bullying is accurate?

      Online bullying is not as harmful as in-person bullying.
      Online bullying only affects your life online.
      Correct answer: Online bullying can negatively impact people in real life.
      Online bullying has no consequences.

      Q3.
      What should someone do if they experience online bullying?

      respond
      retaliate
      Correct answer: report and block
      Correct answer: tell a trusted adult

      Q4.
      Cyberbullying can take place online.

      Correct Answer: anywhere

      Q5.
      Match the form of cyberbullying to the example.

      Correct Answer:threats,making threatening comments
      Correct Answer:harassment,repeatedly sending lots of messages
      Correct Answer:cyberstalking,hacking another person’s online accounts
      Correct Answer:impersonation,setting up a fake profile pretending to be someone else
      Correct Answer:exclusion,purposefully not including someone in something
      Correct Answer:humiliation,sharing embarrassing pictures without consent

      Q6.
      Online bullying is often linked to .

      Correct Answer: discrimination

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: Online bullying, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...