Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain reasons why online bullying happens.

      Key learning points

      1. There are many motivations to take part in online bullying.
      2. Some people are insecure and look to put other people down.
      3. Some people enjoy being hurtful to others.
      4. Some people are passive bystanders, who say nothing when they witness bullying.
      5. Some people don't realise how much they've upset someone if they are unkind online.

      Keywords

      • Motivation - the reason why someone does something

      • Insecure - feeling unsure about yourself or worried about what others think

      • Secure - feeling confident about yourself

      • Passive bystander - someone who does nothing when something bad happens

      • Active bystander - someone who takes action when something bad happens

      Common misconception

      People bully each other online because they are bad people.

      Though some people are unkind online because they want to inflict pain, most do not realise the full consequences of their actions. Because people cannot see the impact they have on others, they can be less sensitive online than they are in person.

      Teacher tip

      Talk further with pupils about the significant role that bystanders have in reducing discrimination, bullying and unhealthy behaviours.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of mental health issues

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definition.

      Correct Answer:discrimination,when people are treated unfairly because of their characteristics
      Correct Answer:peer pressure,when you feel pushed by friends to act a certain way
      Correct Answer:bullying,behaviour which is intended to hurt someone emotionally or physically

      Q2.
      If we experience online bullying, we should never ...

      tell a trusted adult
      report it
      Correct answer: retaliate

      Q3.
      The deliberate and repeated bullying, bothering or disturbing of a person is an example of ...

      discrimination
      Correct answer: harassment
      cyberstalking
      impersonation

      Q4.
      Which statement about bullying is correct?

      It is only the responsibility of the victim to stand up to bullying.
      Correct answer: It is the responsibility of everyone to stand up to bullying.
      Online bullying is not as bad as in-person bullying.
      The impact of online bullying stops once a device is powered off.

      Q5.
      An bystander is someone who does something when they witness cyberbullying.

      passive
      Correct answer: active

      Q6.
      Match the examples to the form of bullying.

      Correct Answer:repeatedly sending unwanted messages,harassment
      Correct Answer:making a fake profile,impersonation
      Correct Answer:tracking location through social media,cyberstalking
      Correct Answer:leaving someone out of a group chat,exclusion

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:motivation,the reason why someone does something
      Correct Answer:insecure,feeling unsure about yourself or worried about what others think
      Correct Answer:passive bystander,someone who does nothing when something bad happens

      Q2.
      Which of the following are not a motivation to engage in online bullying?

      Correct answer: feeling happy, secure and confident in yourself
      feeling insecure, angry and upset
      wanting to feel power and control
      Correct answer: wanting others to feel empowered

      Q3.
      Which of the following is an example of being a passive bystander?

      reporting and blocking the account responsible for cyberbullying
      reaching out to the victim experiencing cyberbullying
      Correct answer: not feeling responsible so just ignoring the cyberbullying

      Q4.
      Why might someone choose to be a passive bystander?

      they want to stop online bullying
      Correct answer: they don't know what to do
      Correct answer: they are scared of being bullied themselves
      they feel empathy for the person being bullied

      Q5.
      Why might people not realise the impact of online bullying?

      Correct answer: the impact on a person can't be seen from behind a screen
      Correct answer: people might believe that the impact isn't as serious as face-to-face bullying
      there are no consequences for online bullying
      people can just log off if they don't like what they see online

      Q6.
      Some people bully online because ...

      Correct answer: they are insecure
      they are bad people
      they want to feel weak
      Correct answer: they want to generate engagement from others

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: Why people bully online, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...