Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Being responsible for a safer online community

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain my role in promoting online safety and supporting others in reporting harmful content.

      Key learning points

      1. Reporting and supporting others makes digital spaces safer.
      2. Positive online behaviour can help prevent harm.
      3. Raising awareness and being an advocate can help others report concerns.
      4. Small actions can make a big difference in online safety.

      Keywords

      • Advocate - a person who speaks up to protect others

      • Bystander - someone who witnesses something

      Common misconception

      It's not my responsibility to make the internet safer; someone else, like an adult, will do it for me.

      Online safety is a shared responsibility for all internet users. Platforms have community guidelines and rules, and moderators work to remove harmful content, but they rely on users to report issues and promote positive behaviour.

      Teacher tip

      You may wish to adapt this lesson to include platforms used in your school setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If you report something online, it may be reviewed by a ...

      Correct Answer: moderator

      Q2.
      What can happen after someone is reported for posting harmful content online?

      nothing ever happens
      they are always arrested immediately
      the reporter gets punished
      Correct answer: they might get a warning or ban

      Q3.
      Jaffa has reported harmful content online, but nothing has changed. Why is it important Jaffa continues to report harmful content?

      it helps the person who did it
      it makes the platform more popular
      Correct answer: it helps create a safer environment for everyone
      it gets you rewards on all apps

      Q4.
      What else should you do besides reporting harmful behaviour online?

      re-post the content to your followers
      do nothing
      Correct answer: tell a trusted adult
      Correct answer: block the person
      hope it stops

      Q5.
      While researching for a project, Amina sees a post spreading false information about a local refugee centre. The comments include insults and threats. Should Amina consider this harmful content?

      Correct Answer: yes, true, correct, Y

      Q6.
      Match each action to its correct explanation.

      Correct Answer:reporting to the platform,might lead to the platform issuing bans and warnings

      might lead to the platform issuing bans and warnings

      Correct Answer:telling a trusted adult,helps you get support and stay safe

      helps you get support and stay safe

      Correct Answer:blocking an account,stops the person from being able to contact you again on the platform

      stops the person from being able to contact you again on the platform

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to the definition.

      Correct Answer:bystander,someone who witnesses something

      someone who witnesses something

      Correct Answer:advocate,a person who speaks up to protect others and promote safety

      a person who speaks up to protect others and promote safety

      Correct Answer:community guidelines,in this context, rules set by online platforms to keep users safe

      in this context, rules set by online platforms to keep users safe

      Q2.
      Platforms have rules, and moderators work to remove content, but they rely on users to report issues and promote positive online behaviours.

      Correct Answer: harmful, inappropriate, bad, unsafe

      Q3.
      How does reporting harmful content help the wider online community?

      it stops people from ever going online again
      it gives others permission to be unkind
      Correct answer: it helps make digital spaces safer for everyone

      Q4.
      What is one way you can help keep online spaces a safer space?

      ignore unkind comments and keep scrolling
      post whatever you like without thinking
      Correct answer: be respectful and kind in your posts and messages

      Q5.
      Why might sharing advice about reporting harmful content be helpful to others in your online community?

      it pressures others to act exactly like you online
      Correct answer: it helps others feel more confident and informed about reporting
      it encourages people to avoid reporting in case they get it wrong

      Q6.
      Clara notices that someone in her online gaming group is repeatedly posting rude comments. She's not sure if reporting it will really help, but she’s thinking about it. What should she remember?

      it’s probably not worth doing anything at all
      reporting might annoy the person and make things worse
      Correct answer: taking small actions like reporting can help make the space safer

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Being responsible for a safer online community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...