Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The importance of quality sleep

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why sleep is important and the consequences of too little or too much sleep.

      Key learning points

      1. Sleep is as important to the body as food and water.
      2. Sleep is important to help us learn and create new memories.
      3. Poor quality sleep increases the risk of chronic conditions.
      4. There are two main kinds of sleep: REM and non-REM sleep. Both types of sleep are needed.
      5. The amount of sleep people need changes over a lifetime.

      Keywords

      • Hormones - chemical substances that help to transport messages around our bodies

      • REM sleep - short for rapid eye movement sleep; this stage of sleep is when the brain is most active and dreaming occurs

      • Sleep/wake homeostasis - the body’s internal sleep tracker that tells us when we need to sleep

      • Sleep deprivation - not getting enough sleep over a period of time

      Common misconception

      Teenagers lie in more because they are lazy.

      Teenagers' internal clocks biologically shift so they may sleep later than they did when they were younger.

      Teacher tip

      If you have concerns about a child and their sleep, please speak to a member of your safeguarding team.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:mental wellbeing,a state of feeling good emotionally

      a state of feeling good emotionally

      Correct Answer:energy levels,the amount of energy a person has

      the amount of energy a person has

      Correct Answer:cardiovascular health,the health of the heart and blood vessels

      the health of the heart and blood vessels

      Correct Answer:chronic disease,a health condition that lasts a long time, often for life

      a health condition that lasts a long time, often for life

      Correct Answer:routine,a set of actions or tasks you do regularly

      a set of actions or tasks you do regularly

      Q2.
      True or false? It takes time to see the benefit of regular exercise.

      Correct Answer: False, Wrong, Incorrect, F, Not true

      Q3.
      Endorphins that are released when we exercise are also know as the __________ hormone.

      keep going
      Correct answer: feel good
      stop now

      Q4.
      True or false? You can tell if someone is healthy just by looking at them.

      Correct Answer: False, Wrong, Incorrect, Not true, F

      Q5.
      We spend __________ of our lives asleep.

      more than a third
      Correct answer: a third
      less than a third

      Q6.
      Which of the following can improve our physical and mental health?

      Correct answer: a balanced diet
      Correct answer: regular exercise
      Correct answer: quality sleep
      being sedentary

      6 Questions

      Q1.
      The hormones leptin and ghrelin help to regulate our ...

      sleep
      energy
      Correct answer: appetite
      mood

      Q2.
      Complete the sentence using acronyms: The two types of sleep that we alternate between during our sleep cycles are and sleep.

      Correct Answer: REM and NREM, NREM and REM, REM & NREM, NREM & REM

      Q3.
      True or False? Teenagers need more sleep than adults.

      Correct Answer: True, Correct, T, Yes

      Q4.
      Which stage of sleep are we mostly likely to experience dreams in?

      NREM1
      NREM2
      NREM3
      Correct answer: REM

      Q5.
      Match the following words to the correct definitions.

      Correct Answer:hormones,chemical substances that help to transport messages around our bodies

      chemical substances that help to transport messages around our bodies

      Correct Answer:sleep/wake homeostasis,the body’s internal sleep tracker that tells us when we need to sleep

      the body’s internal sleep tracker that tells us when we need to sleep

      Correct Answer:sleep deprivation,not getting enough sleep over a period of time

      not getting enough sleep over a period of time

      Q6.
      True or false? Sleep is only important for muscle repair.

      Correct Answer: False, Wrong, Not true, F, Incorrect

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: The importance of quality sleep, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...