Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why relationships need work to keep them healthy and can describe ways to do this.

      Key learning points

      1. In relationships, we work through problems that come up.
      2. Power in relationships can be positive and negative.
      3. In relationships, we have the power to say what we want and need.
      4. We have the power to leave the relationship if it's not working.
      5. There are people and places we can go to to find support if we are concerned about a relationship.

      Keywords

      • Power - having the ability to influence or control what happens in a situation or how other people act or feel

      • Conflict - a disagreement between two or more people

      • Emotional maturity - the ability to manage your emotions, and think rationally even if you are upset or angry

      Common misconception

      Good relationships just happen with the right people; it can't be a good relationship if it needs work.

      All relationships need work to make them succeed - even the best ones. We maintain good relationships by working through problems and having open communication.

      Teacher tip

      Ask pupils to think of other things in their lives that need work in order to be successful, such as school work, their future jobs or skills they want to learn. Use this to frame how relationships also need work in order to be successful.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If this is the definition then what is the word? 'The ability to influence situations and others.'

      dynamics
      Correct answer: power
      respect

      Q2.
      Which statements about boundaries are accurate?

      Correct answer: Boundaries should be expressed clearly in all our relationships.
      We don't need boundaries with friends.
      Other people's boundaries don't matter as much as ours.
      Correct answer: Respect for boundaries should be mutual.

      Q3.
      Which of the following does not sound like a healthy dynamic?

      Correct answer: a friend who makes all the decisions about the ways you spend time together
      a teacher who tells us how to behave and what work to do in class
      a parent who tells us what time we have to go to bed and wake up in the morning
      Correct answer: a romantic parter who controls who we speak to and when

      Q4.
      We can work on relationships by being trustworthy, our emotions and listening to others.

      Correct Answer: expressing

      Q5.
      What can you do if you are concerned about a relationship?

      Correct answer: Speak to a trusted adult for advice and support.
      Only communicate issues with the other person; it is no one else's business.
      Have a shouting argument with the other person to get all your emotions out.

      Q6.
      Why is it important to respect other people’s boundaries?

      It means we can win their approval.
      It means they don’t get angry with us.
      Correct answer: It shows we care and treat others fairly.
      It helps us control the relationship.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:power,having the ability to influence or control what happens

      having the ability to influence or control what happens

      Correct Answer:conflict,a disagreement between two or more people

      a disagreement between two or more people

      Correct Answer:emotional maturity,the ability to manage your emotions, and think rationally

      the ability to manage your emotions, and think rationally

      Q2.
      Which statements about relationships are not accurate?

      Correct answer: Good relationships stay good forever.
      Correct answer: Only romantic relationships take work.
      Relationships need work because they involve people with different needs.
      Correct answer: If a relationship needs work, it means it isn't working.

      Q3.
      Relationships need work because important elements such as reliability and take time to build.

      Correct Answer: trust

      Q4.
      Which statements about power in relationships are accurate?

      We don't have power in our relationships.
      Correct answer: Power in relationships can be positive or negative.
      Correct answer: We can use our power in relationships to make a relationship work.
      It is other people's responsibility to make a relationship work, not ours.

      Q5.
      Which statement about power in relationships are not accurate?

      We have the power to say what we want and need.
      Correct answer: We have the power to tell others what they want and need.
      Correct answer: We have the power to push other people's boundaries.
      We have the power to leave the relationship if it's not working.

      Q6.
      Chris is no longer happy in their relationship with their girlfriend. They regularly have conflict, and their girlfriend often blames them for the issues that they face. What should Chris do?

      Argue back and say it is her fault, not Chris's.
      Correct answer: Speak to an adult at home or at school for support.
      Just put up with the conflict; it is typical in any relationship.
      Correct answer: Leave the relationship if it is no longer working.

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Being happy in relationships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...