Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Protecting myself online and seeking support

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how I can protect myself online and how to seek support.

      Key learning points

      1. The law protects us from online threats like harassment, grooming and image sharing.
      2. Personal information should be kept private to stay safe online.
      3. If something online feels wrong or uncomfortable, it's important to tell a trusted adult.
      4. Blocking, reporting and privacy settings help protect us and others online.

      Keywords

      • Grooming - when an adult builds trust with a young person to manipulate them for harmful purposes, often leading to abuse or exploitation

      • Harassment - when someone repeatedly bothers, bullies or disturbs another person, making them feel unsafe, uncomfortable or upset

      Common misconception

      If I delete something online, no one can find it or see it.

      Even if you delete something you have shared online, others may have saved or shared it. Think before posting online and speak to a trusted adult if you make a mistake or feel unsafe.

      Teacher tip

      Ensure pupils know how to report issues at home and in your school environment.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A positive relationship can make someone feel...

      Correct answer: respected
      undervalued
      Correct answer: supported
      betrayed
      anxious

      Q2.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:relationship,the connection between people

      the connection between people

      Correct Answer:respect,being considerate of others and the world around you

      being considerate of others and the world around you

      Correct Answer:dynamics,the ways people interact, communicate and behave towards each other

      the ways people interact, communicate and behave towards each other

      Q3.
      Emotional is the ability to manage your emotions and think rationally even if you are upset or angry.

      Correct Answer: maturity

      Q4.
      Which of these statements about relationships are correct?

      Correct answer: We can leave the relationship if it is not working.
      Correct answer: There are people and places we can go to to find support if we are concerned.
      Healthy relationships mean never disagreeing with each other.
      A good relationship requires spending all your free time together.

      Q5.
      It is important we set clear for ourselves and respect other people's.

      Correct Answer: boundaries

      Q6.
      Which of these are examples of a healthy friendship?

      Ben always agrees with Leah, even when he feels differently, to avoid arguments.
      Correct answer: Leah listens to Ben’s ideas and they support each other’s goals.
      Leah tells Ben not to share how he feels with anyone else.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:grooming,when an adult builds trust with a young person to manipulate them

      when an adult builds trust with a young person to manipulate them

      Correct Answer:harassment,when someone repeatedly bothers, bullies or disturbs another person

      when someone repeatedly bothers, bullies or disturbs another person

      Correct Answer:personal information,data that tells people something about us, such as, name or D.O.B.

      data that tells people something about us, such as, name or D.O.B.

      Q2.
      Even if you something online, others may have saved or shared it.

      Correct Answer: delete

      Q3.
      Which of the following are ways to keep your personal information private online?

      post your personal information regularly
      share your strong passwords with your friends
      Correct answer: only use strong and secure passwords that don't contain your name

      Q4.
      Which of these situations could involve something the law protects you from online?

      someone messaging you often to ask when homework is due
      a friend jokingly tagging you in a meme without asking
      Correct answer: a person you do not know pressuring you to send an explicit image
      someone deleting your comment in a group chat

      Q5.
      If something online feels wrong or uncomfortable, it's important to tell a ...

      Correct Answer: trusted adult, grown up, adult

      Q6.
      What does reporting someone online do?

      tells your friends about them
      sends a message to the person to stop
      Correct answer: alerts the app or website to check the person's behaviour
      blocks them straight away

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: Protecting myself online and seeking support, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...