Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Supporting others through difficult times

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to support others involved in difficult times and when and how to seek help.

      Key learning points

      1. Harmful sexual behaviour (HSB) can happen in person or online and is never acceptable.
      2. It is important to listen, show support, and never blame the person affected.
      3. You should report harmful behaviour, even if it feels difficult.
      4. Trusted adults and services can help keep everyone safe.

      Keywords

      • Harmful sexual behaviour (HSB) - unwanted sexual actions that hurt, pressure or make others feel unsafe or uncomfortable

      Common misconception

      I will get into trouble if I disclose something that someone else has done.

      Telling a trusted adult about something serious someone else has done isn’t about getting anyone in trouble, it’s about keeping yourself and others safe.

      Teacher tip

      Make sure pupils know how to report concerns in your setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the best person to speak to first if something online makes you feel uncomfortable?

      Correct answer: a trusted adult
      a stranger on the internet
      your friends only
      the person who upset you

      Q2.
      It is illegal to take, share or ask for sexual images or videos of anyone under the age of ...

      Correct Answer: 18, eighteen

      Q3.
      Which of these is an example of image-based abuse?

      posting a photo of your pet
      Correct answer: sharing someone’s private image without permission
      deleting your own image from a post
      sending a selfie to a friend

      Q4.
      Match each online action with the most appropriate consequence.

      Correct Answer:Sharing sexual image of an under 18,is illegal and could lead to police involvement.

      is illegal and could lead to police involvement.

      Correct Answer:Reporting harmful content to a website ,can help protect yourself and others online.

      can help protect yourself and others online.

      Correct Answer:Ignoring repeated online bullying,could allow the behaviour to continue unchecked.

      could allow the behaviour to continue unchecked.

      Q5.
      It is important to remember that even if you delete something online, others might have already saved or it.

      Correct Answer: shared, screenshotted

      Q6.
      Someone sends Rachel a threat and a private photo that she shared. What should Rachel do?

      reply and ask them to stop
      Correct answer: take a screenshot (if safe)
      post about it online
      Correct answer: tell a trusted adult

      6 Questions

      Q1.
      What does HSB stand for?

      Correct Answer: harmful sexual behaviour

      Q2.
      If you see or experience harmful sexual behaviour, what should you do?

      keep it a secret
      Correct answer: report it to a trusted adult
      ignore it

      Q3.
      Match the behaviour with the correct action.

      Correct Answer:being pressured to share photos,report to a trusted adult

      report to a trusted adult

      Correct Answer:someone tells you about their experience,listen carefully and support them

      listen carefully and support them

      Correct Answer:being sent harmful messages online ,save evidence and ask for help from an adult

      save evidence and ask for help from an adult

      Q4.
      Dan sees someone in school touching another pupil in a way that makes them uncomfortable. What is the right thing for Dan to do?

      stay quiet and hope it stops
      laugh along with others
      Correct answer: report it to a teacher or trusted adult immediately

      Q5.
      Why is it important to tell a trusted adult if you know someone has done something serious?

      to get them into trouble
      Correct answer: to keep yourself and others safe
      to make yourself look good

      Q6.
      Noah receives an unwanted and inappropriate message online from a classmate. What should Noah do?

      delete it and forget about it
      reply with a rude message
      Correct answer: screenshot the message and tell a trusted adult

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: Supporting others through difficult times, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...