Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the short-term and long-term effects of alcohol on the body and mind.

      Key learning points

      1. Alcohol consumption can have short-term effects such as impaired judgement and coordination.
      2. Long-term alcohol misuse can lead to serious health issues including liver damage and addiction.
      3. Alcohol consumption can lead to a vicious cycle of poor mental health, including depression and anxiety.
      4. Alcohol can negatively impact a person and can lead to relationship breakdowns, financial troubles and dependency.

      Keywords

      • Short-term effects - in this context, immediate consequences of alcohol consumption, such as, impaired judgement and coordination

      • Long-term effects - in this context, health issues that arise from prolonged alcohol misuse, including liver damage and addiction

      • Alcohol dependency - a feeling of needing alcohol to carry out normal daily activities

      • Misuse - using something in the wrong way

      Common misconception

      Alcohol can only effect the body if consumed in large amounts.

      Alcohol can impact the body even if only consumed casually. Alcohol impacts the brain and can lead to impaired judgement and engaging in risky behaviour.

      Teacher tip

      You might want to speak to your RSHE lead before teaching this lesson. You could consider adapting the lesson to include information about the health information and resources linked to your educational setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:alcohol,a substance containing ethanol which can impair judgement

      a substance containing ethanol which can impair judgement

      Correct Answer:legal age,the minimum age at which a person is allowed to do something by law

      the minimum age at which a person is allowed to do something by law

      Correct Answer:underage drinking,the consumption of alcohol when below the legal drinking age

      the consumption of alcohol when below the legal drinking age

      Correct Answer:offence,a breach of a law or rule; an illegal act

      a breach of a law or rule; an illegal act

      Q2.
      What is the legal age for alcohol consumption in the UK?

      17
      Correct answer: 18
      20
      21

      Q3.
      True or false? Alcohol always makes a person feel good.

      Correct Answer: false, incorrect, F, not true

      Q4.
      It is an to purchase alcohol on behalf of someone under 18.

      Correct Answer: offence, crime, illegal act, breach of a law, illegal

      Q5.
      True or false? Underage drinking can impact your future.

      Correct Answer: true, correct, T, yes

      Q6.
      What is the maximum consequence for using a fake ID?

      a verbal warning from police
      a community service sentence
      Correct answer: a fine and a prison sentence

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definition

      Correct Answer:short-term effects,immediate consequences of alcohol consumption

      immediate consequences of alcohol consumption

      Correct Answer:long-term effects,health issues that arise from prolonged alcohol misuse

      health issues that arise from prolonged alcohol misuse

      Correct Answer:alcohol dependency,in this context, a feeling of needing alcohol to carry out daily tasks

      in this context, a feeling of needing alcohol to carry out daily tasks

      Correct Answer:misuse,using something in the wrong way

      using something in the wrong way

      Q2.
      True or false? Alcohol only affects the body if consumed in large amounts.

      Correct Answer: False, F, incorrect, not true

      Q3.
      Alcohol is broken down by the and long-term misuse can cause it serious damage.

      kidneys
      Correct answer: liver
      large intestine
      brain

      Q4.
      Alcohol is a and can amplify low mood.

      Correct Answer: depressant

      Q5.
      Alcohol can a person’s judgement and make them engage in risky behaviours.

      install
      inherit
      Correct answer: impair

      Q6.
      True or false? The only thing that alcohol misuse affects is a person's health.

      Correct Answer: False, F, Incorrect, Not true

      To help you plan your 8 RSHE (PSHE) lesson on: The effects of alcohol, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...