Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what stimulants are and explain why people might use them and what the risks of taking them are.

      Key learning points

      1. A stimulant is a drug which speeds up the central nervous system to increase neural activity in the brain.
      2. Stimulants raise blood pressure, heart rate, and respiration, and reduce the desire to eat.
      3. There are legal stimulants, such as caffeine.
      4. Illegal stimulants include amphetamines, cocaine and ecstasy.

      Keywords

      • Stimulant - a stimulant speeds up bodily processes

      • Nervous system - the body’s command system made up of the brain, spinal cord, and nerves

      • Dependency - when someone feels like they need to take drugs to manage normal activities

      • Tolerance - needing more of the drug to achieve the same effects as before

      Common misconception

      All stimulants are illegal.

      Prescription medications that are stimulants, such as those for ADHD are legal when they are used in the correct way. Caffeine and nicotine are also examples of legal stimulants.

      Teacher tip

      On the penultimate slide, we share organisations which might support people struggling with drug misuse. You might also add local charities and organisations to this slide, specific to the context of your school or setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many different classes of drugs are there?

      two
      Correct answer: three
      four

      Q2.
      Which of these is an example of a legal drug with no age restrictions?

      cannabis
      Correct answer: caffeine
      alcohol
      solvents

      Q3.
      Should you take drugs which are prescribed to someone else?

      Correct Answer: No, N, False

      Q4.
      What are the risks of taking someone else's prescribed medication?

      Correct answer: It may cause an allergic reaction.
      The medication might not work as effectively.
      Correct answer: You may develop a dependency.
      There are no risks.
      Correct answer: You could overdose.

      Q5.
      Match up the type of drug to the example.

      Correct Answer:prescription medicine,ADHD medication

      ADHD medication

      Correct Answer:over-the-counter medicine,paracetamol

      paracetamol

      Correct Answer:illegal drug,cannabis

      cannabis

      Q6.
      What is one of the potential mental health risks of using illegal drugs?

      improved focus
      Correct answer: paranoia
      increased happiness

      5 Questions

      Q1.
      Are all stimulants illegal?

      Correct Answer: No, N

      Q2.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:nervous system,the body’s command system made up of the brain, spinal cord and nerves

      the body’s command system made up of the brain, spinal cord and nerves

      Correct Answer:stimulant,a chemical which speeds up bodily processes

      a chemical which speeds up bodily processes

      Correct Answer:dependence,when someone feels like they need a drug to manage normal activities

      when someone feels like they need a drug to manage normal activities

      Correct Answer:tolerance,needing more of a drug to achieve the same effects as before

      needing more of a drug to achieve the same effects as before

      Q3.
      Which of these is an example of a legal stimulant?

      ecstasy
      Correct answer: nicotine
      cocaine

      Q4.
      What are some of the possible side effects of taking stimulants?

      Correct answer: Raises the person's blood pressure
      Correct answer: Raises the person's heart rate
      Increases the person's appetite
      Increases sleepiness
      Increases rate of growth

      Q5.
      How should you help someone who is having a bad time after having taken a stimulant?

      Correct answer: Call for help.
      Make them run about to 'use up' the drug.
      Correct answer: Keep them calm.
      Leave them to come down by themselves.
      Give them lots of water.

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: Stimulants, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...