Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the consequences of knife crime for individuals and communities and how it impacts future choices.

      Key learning points

      1. Knife crime can have legal, physical and emotional consequences for everyone involved.
      2. Victims, perpetrators, families and communities are all affected by knife crime.
      3. Being involved in knife crime can affect future education, employment and travel opportunities.
      4. Healthy, positive decision-making reduces risks and promotes safer communities.

      Keywords

      • Victim - a person who is harmed as a result of another's actions

      • Perpetrator - an individual who has committed a harmful act

      • Consequence - the result of something happening

      Common misconception

      Carrying a knife is only dangerous for the person it’s used against.

      Carrying or being near knives puts everyone at risk, including the person holding it. Many injuries in knife crime happen to the person carrying the weapon.

      Teacher tip

      Before delivering this lesson, speak with your RSHE lead or Designated Safeguarding Lead (DSL). They may help you connect with specialist charities or local networks that can provide support, advice and information about knife crime relating to your educational setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If someone breaks a law, they have committed an ...

      Correct Answer: offence

      Q2.
      What does the word 'possession' mean in a legal context?

      wanting to own something
      borrowing an item temporarily
      Correct answer: having something under your control
      seeing something in a shop

      Q3.
      Match the type of knife to the correct category as determined by UK law.

      Correct Answer:disguised knives,banned knives and weapons

      banned knives and weapons

      Correct Answer:a knife with a blade longer than 7.62 cm,knives you can own, but can't carry in public without good reason

      knives you can own, but can't carry in public without good reason

      Correct Answer:folding pocket knife with short blade,legal carry knives

      legal carry knives

      Q4.
      There is ‘good reason’ defence for possessing banned offensive weapons.

      Correct Answer: no

      Q5.
      Is it an offence for a 16-year-old to try to order a kitchen knife online?

      No - the buyer is over 16 so can legally buy a kitchen knife.
      Correct answer: Yes - the buyer is under 18 so cannot legally buy knives.
      No - the seller would not get into trouble if they carried out an age check.
      Correct answer: Yes - the seller would also commit an offence if they allowed the sale.

      Q6.
      A criminal record could affect which of the following?

      only your school grades
      only your friendships and family relationships
      your favourite hobbies
      Correct answer: future job and travel opportunities

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:victim,a person who is harmed as a result of another's actions

      a person who is harmed as a result of another's actions

      Correct Answer:perpetrator,an individual who has committed a harmful act

      an individual who has committed a harmful act

      Correct Answer:consequence,the result of something happening

      the result of something happening

      Q2.
      Who might be affected when knife crime happens in a community?

      only the victim
      Correct answer: families of those involved
      Correct answer: people living in the area
      only local businesses

      Q3.
      Match each type of knife crime consequence to an example.

      Correct Answer:legal,being arrested or getting a criminal record

      being arrested or getting a criminal record

      Correct Answer:physical,getting injured or hurt

      getting injured or hurt

      Correct Answer:emotional,feeling scared or worried

      feeling scared or worried

      Q4.
      Healthy, positive decision-making risks and promotes safer communities.

      Correct Answer: reduces, removes, decreases

      Q5.
      If anyone feels worried about weapon-related crime in their community, they should:

      Correct answer: report it anonymously to Crimestoppers
      Correct answer: always speak to a trusted adult
      keep it to themselves so as not to be called a 'snitch'
      angrily confront the person carrying the weapon

      Q6.
      Which of the following statements is false?

      Knife attacks can be fatal.
      Carrying or being near knives puts everyone at risk.
      Correct answer: Carrying a knife is only dangerous for the person it’s used against.
      Many injuries in knife crime happen to the person carrying the weapon.

      To help you plan your 9 RSHE (PSHE) lesson on: The consequences of knife crime, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...