Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the legalities and options of abortion in the UK, explain the differences between medical and surgical abortion, and explain the importance of seeking support.

      Key learning points

      1. Abortion is a procedure to end a pregnancy and can be medical or surgical.
      2. The Abortion Act of 1967 allows abortion under certain conditions before and after 24 weeks.
      3. Two medical practitioners must approve an abortion unless in emergency cases to save the woman's life.
      4. Support from health professionals is important in decision-making about abortion.

      Keywords

      • Abortion - the termination of a pregnancy by removal or expulsion of an embryo or foetus

      • Abortion Act of 1967 - an Act of Parliament in the UK that legalised abortions by registered practitioners and regulated them by law

      • Medical abortion - a non-surgical procedure to terminate a pregnancy using pharmaceutical drugs

      • Surgical abortion - a surgical procedure to remove the foetus or embryo from the uterus

      Common misconception

      Abortion is always a surgical procedure.

      There are two types of abortion: medical and surgical. Medical abortion uses medicine to end a pregnancy and is typically used in early stages.

      Teacher tip

      Speak to your RSHE lead before delivering this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an unintended pregnancy?

      a pregnancy that was planned at the time of conception
      Correct answer: a pregnancy that was not planned or intended at the time of conception
      a pregnancy that happens after adoption

      Q2.
      An abortion is a medical option for a pregnancy.

      Correct Answer: ending

      Q3.
      Which of the following is a possible way to manage an unintended pregnancy?

      using only social media to find information
      using unreliable and unverified information sources for advice
      Correct answer: discussing all options with a healthcare professional

      Q4.
      Match the words to their correct definitions:

      Correct Answer:condoms,a thin cover used during sex to prevent pregnancy and infections.

      a thin cover used during sex to prevent pregnancy and infections.

      Correct Answer:STIs,infections that spread through sexual contact.

      infections that spread through sexual contact.

      Correct Answer:IUD,a small device placed in the womb to prevent pregnancy.

      a small device placed in the womb to prevent pregnancy.

      Q5.
      Which types of support might be available for someone managing an unintended pregnancy?

      Correct answer: parenting classes
      Correct answer: guidance from a GP
      Correct answer: medical care from a medical professional

      Q6.
      Sarah is 21 years old and has recently found out she is pregnant. Who makes the final decision about what to do in this situation?

      Correct answer: Sarah, because she is an adult and it is her pregnancy.
      Sarah’s parents, because they are her legal guardians.
      Sarah’s doctor, because they are responsible for her medical care.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definition.

      Correct Answer:abortion,the termination of a pregnancy

      the termination of a pregnancy

      Correct Answer:medical abortion,a procedure to terminate a pregnancy using pharmaceutical drugs

      a procedure to terminate a pregnancy using pharmaceutical drugs

      Correct Answer:surgical abortion,a surgical procedure to remove the foetus or embryo from the uterus

      a surgical procedure to remove the foetus or embryo from the uterus

      Q2.
      The Abortion Act (1967) applies to , Scotland and Wales.

      Correct Answer: England

      Q3.
      Who must approve an abortion in cases that are not medical emergencies under UK law?

      one medical practitioner
      Correct answer: two medical practitioners
      a judge
      a family member

      Q4.
      A medical abortion is a procedure that uses medication to end a pregnancy.

      Correct Answer: non-surgical

      Q5.
      Which of the following is not a reason why support from health professionals is important when making decisions about abortion?

      To provide accurate information about procedures
      Correct answer: To pressure the individual into making a decision
      To ensure the individual feels supported
      To address physical and emotional concerns

      Q6.
      Abortions after weeks are allowed only under specific conditions.

      Correct Answer: 24

      To help you plan your 11 RSHE (PSHE) lesson on: Abortion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...