Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the methods and considerations of assisted conception.

      Key learning points

      1. Assisted conception includes methods like IVF and artificial insemination.
      2. The IVF process involves stimulating the ovaries, egg retrieval, fertilisation and embryo transfer.
      3. Considerations include the welfare of the child and parental rights.

      Keywords

      • IVF - in vitro fertilisation, a process by which an egg is fertilised by sperm outside the body

      • Artificial insemination - a process of introducing sperm into a female's reproductive system by non-natural means

      • Embryo transfer - the placement of an embryo into the uterus to establish a pregnancy

      Common misconception

      Assisted conception is only for older women.

      Assisted conception is used for various medical reasons and is not limited by age, though age can be a factor in success rates.

      Teacher tip

      Please consult your RSHE lead or DSL before teaching this lesson as there might be pupils in your classroom who were conceived through assisted conception.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means the release of eggs from the ovaries?

      Correct Answer: ovulation

      Q2.
      Complete the sentence with the missing word: is when menstruation permanently stops.

      Correct Answer: menopause, the menopause

      Q3.
      Which of the following statements is true?

      Correct answer: The highest chance of conception occurs during ovulation.
      The highest chance of conception occurs during the follicular phase.
      The highest chance of conception occurs during the luteal phase.

      Q4.
      At approximately what age does a female's fertility begin to decline?

      30
      Correct answer: 35
      40
      45
      50

      Q5.
      Which of the following are the signs of perimenopause?

      sleeping well
      Correct answer: having shorter and more irregular menstrual cycles
      Correct answer: hot flashes
      Correct answer: mood changes
      no change to the regular menstrual cycle

      Q6.
      Put the following events in relation to a woman's fertility in order, starting with the earliest.

      1 - first menstruation
      2 - highest number of eggs and greatest quality
      3 - fertility begins to decline
      4 - perimenopause
      5 - menopause

      6 Questions

      Q1.
      IVF stands for fertilisation.

      Correct Answer: in vitro

      Q2.
      Which of the following are methods of assisted conception?

      Correct answer: IVF
      Correct answer: artificial insemination
      natural fertilisation
      Correct answer: embryo transfer

      Q3.
      Which of the following happens first in the IVF process?

      embryo transfer
      egg retrieval
      Correct answer: ovarian stimulation

      Q4.
      Match the IVF stage to its correct description.

      Correct Answer:ovarian stimulation,hormones encourage egg production

      hormones encourage egg production

      Correct Answer:egg retrieval,collecting mature eggs from ovaries

      collecting mature eggs from ovaries

      Correct Answer:fertilisation,sperm and egg are combined in a lab

      sperm and egg are combined in a lab

      Correct Answer:embryo transfer,placing the embryo in the uterus

      placing the embryo in the uterus

      Q5.
      Which of the following is a common consideration about assisted conception?

      Correct answer: the welfare of the child
      the colour of the child's eyes
      the type of hospital used

      Q6.
      Success rates for assisted conception can be affected by factors like...

      Correct Answer: age

      To help you plan your 11 RSHE (PSHE) lesson on: Assisted conception, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...