Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the key elements of maintaining a healthy pregnancy.

      Key learning points

      1. A balanced diet is critical for foetal development and maternal health during pregnancy.
      2. Regular, safe exercise can improve mood, energy and sleep for pregnant women.
      3. Prenatal care includes regular check-ups for monitoring the health of the mother and foetus.
      4. The importance of pelvic floor health.

      Keywords

      • Prenatal care - medical and health care provided to a pregnant individual to ensure a healthy pregnancy

      Common misconception

      During pregnancy, an expectant mother should eat for two.

      Expectant mothers need a balanced diet, not double portions. Extra calories are only needed in later stages of pregnancy, and quality matters more than quantity.

      Teacher tip

      You could work with your RSHE or careers lead to invite a midwife or health visitor in to speak to the class.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which term means a process of introducing sperm into a female's reproductive system by non-natural means?

      Correct Answer: artificial insemination

      Q2.
      An embryo transfer is the placement of an embryo into the to establish a pregnancy.

      Correct Answer: uterus

      Q3.
      Which of the following happens last in the IVF process?

      Correct answer: embryo transfer
      fertilisation
      egg retrieval
      ovarian stimulation

      Q4.
      Which of the following are common considerations about assisted conception?

      ovarian stimulation
      Correct answer: parental rights
      Correct answer: societal impact
      egg retrieval

      Q5.
      What is the process by which an egg is fertilised by sperm outside the body?

      artificial insemination
      Correct answer: in vitro fertilisation
      embryo transfer

      Q6.
      Which of the following is a true statement?

      Assisted conception is only for older women.
      Assisted conception is only for younger women.
      Correct answer: Assisted conception is used for various reasons and is not limited by age.

      6 Questions

      Q1.
      Match each term to its correct definition.

      Correct Answer:prenatal care,care during pregnancy to ensure the health of the mother and foetus

      care during pregnancy to ensure the health of the mother and foetus

      Correct Answer:foetal development,the process of the foetus growing and maturing in the womb

      the process of the foetus growing and maturing in the womb

      Correct Answer:nutrients,substances in food that help the body grow and stay healthy

      substances in food that help the body grow and stay healthy

      Q2.
      Which of these are key benefits of regular, safe exercise during pregnancy?

      Correct answer: it can improve the mother's mood, energy and sleep
      it makes the foetus grow faster
      it completely prevents morning sickness
      Correct answer: it helps maintain the mother's fitness and strength

      Q3.
      Eating a diet during pregnancy is important for both the expectant mother's health and foetal development.

      Correct Answer: balanced

      Q4.
      Which of these nutrients is especially important for foetal development?

      Correct answer: iron
      sugar
      salt

      Q5.
      During pregnancy, regular appointments help monitor both the mother's and the foetus' health.

      Correct Answer: prenatal

      Q6.
      If you are pregnant, you should avoid caffeine because ...

      Correct answer: it can increase the risk of dehydration
      it provides extra energy needed during pregnancy
      it makes the foetus grow faster
      Correct answer: it can affect the foetus' development

      To help you plan your 11 RSHE (PSHE) lesson on: Healthy pregnancies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...