Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the different stages of pregnancy and explain the importance of support during pregnancy.

      Key learning points

      1. Pregnancy is divided into three trimesters, each with unique physiological changes and development milestones.
      2. Emotional support and practical help from partners, family and healthcare professionals are important.
      3. Miscarriages can happen at any stage of pregnancy but are most common in the first twelve weeks.

      Keywords

      • Gestation - refers to the period from conception to birth, typically lasting around 40 weeks

      • Trimester - one of the three stages of pregnancy, each lasting about three months

      • Antenatal - relating to the care and support given during pregnancy and before birth

      Common misconception

      Morning sickness only occurs in the morning.

      Although commonly called 'morning sickness', nausea can occur at any time of day during pregnancy, not just in the morning.

      Teacher tip

      You could use fruit or vegetables to illustrate the size of the foetus at each stage of pregnancy.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Using or drinking too much alcohol can make it harder to think clearly and to communicate in a relationship.

      Correct Answer: drugs, illegal substances

      Q2.
      Match each term to its correct definition.

      Correct Answer:agreement,freely saying yes to something, without pressure or coercion

      freely saying yes to something, without pressure or coercion

      Correct Answer:contraception,methods used to prevent pregnancy and sexually transmitted infections

      methods used to prevent pregnancy and sexually transmitted infections

      Correct Answer:labour,in this context, the process of giving birth

      in this context, the process of giving birth

      Q3.
      What is the legal age of consent for sexual activity in England?

      14
      Correct answer: 16
      18
      21

      Q4.
      Which of these statements about pregnancy is true?

      A person cannot get pregnant the first time they have unprotected sex.
      Contraception is 100% effective at preventing pregnancy.
      Correct answer: The fertilised egg implants in the uterus to begin pregnancy.

      Q5.
      What is an example of a healthy intimate relationship?

      One person always making the decisions for the other.
      Correct answer: Partners communicating openly and respecting each other's boundaries.
      Ignoring your partner’s feelings because they will ‘get over it’.
      Checking your partner’s phone without their permission.

      Q6.
      How can drinking too much alcohol affect a person's ability to make safe decisions in a relationship?

      It improves communication and trust.
      It makes it easier to remember important conversations.
      Correct answer: It can lower inhibitions and lead to risky or unsafe choices.

      6 Questions

      Q1.
      Match the following terms to their correct definitions.

      Correct Answer:gestation,the period from conception to birth, typically lasting around 40 weeks

      the period from conception to birth, typically lasting around 40 weeks

      Correct Answer:antenatal,relating to the care and support given during pregnancy & before birth

      relating to the care and support given during pregnancy & before birth

      Correct Answer:conception,the moment when a sperm fertilises an egg

      the moment when a sperm fertilises an egg

      Q2.
      Pregnancy is divided into three , each with unique physical changes and development milestones.

      Correct Answer: trimesters

      Q3.
      During which part of pregnancy are miscarriages most common?

      Correct answer: the first twelve weeks
      the second trimester
      the last trimester

      Q4.
      Emotional support and practical help from partners, family and are essential for managing the challenges of pregnancy.

      Correct Answer: medical professionals, healthcare professionals, midwives and doctors, midwives, doctors

      Q5.
      Match the trimester to the period that it occurs in pregnancy.

      Correct Answer:first trimester,0-13 weeks

      0-13 weeks

      Correct Answer:second trimester,14-26 weeks

      14-26 weeks

      Correct Answer:third trimester,27-40 weeks

      27-40 weeks

      Q6.
      Which of the following statements about nausea during pregnancy is true?

      Nausea only occurs in the morning.
      Correct answer: Nausea can happen at any time of the day.
      Nausea only occurs in the evening.
      Nausea is not a common symptom of pregnancy.

      To help you plan your 11 RSHE (PSHE) lesson on: Pregnancy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...