Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the options and support available for unintended pregnancies.

      Key learning points

      1. Unintended pregnancies can be managed through various options such as parenting, adoption and abortion.
      2. It is the pregnant woman's choice about what she does with her pregnancy.
      3. Different support systems are available for each option, including medical, emotional and legal support.

      Keywords

      • Unintended pregnancy - a pregnancy that was not planned or intended at the time of conception

      • Abortion - the termination of a pregnancy by removal or expulsion of an embryo or foetus

      • Adoption - when someone legally becomes the parent of a child who isn't biologically theirs, creating a new family bond with all the same rights and responsibilities as birth parents

      Common misconception

      An abortion is the only way to deal with an unintended prgnancy.

      Abortion is one option, but not the only one. People can also consider adoption or parenting, with support available for each choice. Talking to a trusted adult or medical professional can help in making the right decision.

      Teacher tip

      You should speak to your RSHE lead before delivering this lesson. They might be able to advise reputable sources of support for unintended pregnancy in your area to help tailor the lesson to your setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which term means medical and health care provided to a pregnant individual to ensure a healthy pregnancy?

      Correct Answer: prenatal care

      Q2.
      Complete the sentence: is the process of growth and maturation of the foetus during pregnancy.

      Correct Answer: foetal development

      Q3.
      Which of the following are important for maintaining a healthy pregnancy?

      only eating what the pregnant person craves and nothing else
      Correct answer: eating a balanced diet
      Correct answer: doing safe, regular exercise
      exercising every day for several hours without breaks

      Q4.
      How many stages of pregnancy are there?

      one
      two
      Correct answer: three
      fourt

      Q5.
      Which types of support does a pregnant person receive from healthcare professionals?

      legal support
      Correct answer: medical support
      exam support
      technology support

      Q6.
      When pregnant, what should a person avoid?

      Correct answer: caffeine
      Correct answer: smoking
      Correct answer: drinking alcohol
      sweets and chocolate
      foods containing iron

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following best describes 'parenting'?

      the medical termination of a pregnancy
      Correct answer: the process of raising and nurturing a child
      the legal process of transferring parental rights to another family
      the process of seeking emotional support

      Q2.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:unintended pregnancy,a pregnancy that was not planned or expected at the time of conception

      a pregnancy that was not planned or expected at the time of conception

      Correct Answer:contraception,a way to prevent pregnancy and, in some cases, STIs.

      a way to prevent pregnancy and, in some cases, STIs.

      Correct Answer:abortion,the medical termination of a pregnancy

      the medical termination of a pregnancy

      Q3.
      One option for managing an unintended pregnancy is , which involves permanently transferring legal rights for the child to another family.

      Correct Answer: adoption

      Q4.
      What types of support are available for managing unintended pregnancies?

      Correct answer: medical, emotional and legal support
      financial, physical and sports support
      only legal support
      only emotional support

      Q5.
      Whose choice is it regarding what to do about an unintended pregnancy?

      Correct answer: the person who is pregnant
      the partner of the person who is pregnant
      the friends of the person who is pregnant
      the family of the person who is pregnant

      Q6.
      Which of the following statements is true?

      Correct answer: Unintended pregnancies can be managed through various options.
      An abortion is the only way to deal with an unintended pregnancy.
      Adoption or abortion are the only ways to deal with an unintended pregnancy.

      To help you plan your 11 RSHE (PSHE) lesson on: Unintended pregnancy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...