Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how alcohol can influence decision-making and lead to risky sexual behaviours.

      Key learning points

      1. Alcohol can cloud thinking and lower inhibitions, leading to risky behaviours.
      2. Consent must be clear, voluntary and coherent; it cannot be given if a person is under the influence of alcohol.
      3. If someone is drunk they cannot legally give consent.

      Keywords

      • Safer sex - practices that reduce risk of sexually transmitted infections (STIs) and unintended pregnancy

      Common misconception

      If both people are drunk, consent doesn’t matter.

      Consent must still be clear and mutual. Being intoxicated can prevent a person from legally giving consent.

      Teacher tip

      Emphasise practical strategies for safety, like going out with trusted friends and looking after each other.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following statements is correct? Risky sexual behaviours are ...

      Correct answer: more likely when under the influence of drugs
      less likely when under the influence of drugs
      no more or less likely when under the influence of drugs

      Q2.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:decision-making,the process of making choices

      the process of making choices

      Correct Answer:inhibitions,the body’s way of regulating words and actions

      the body’s way of regulating words and actions

      Correct Answer:coercion,pressuring someone into something they do not want to do

      pressuring someone into something they do not want to do

      Q3.
      Which of these statements about consent is true?

      Correct answer: Consent applies to all types of sexual activity.
      Saying nothing is the same as giving consent.
      Correct answer: Everyone has the right to withdraw their consent.
      Once sexual activity starts, you cannot change your mind.

      Q4.
      Risky sexual behaviour can be described as sexual activities which could lead to an increased chance of , unintended pregnancy or feelings of regret.

      Correct Answer: STIs, STDs, sexually transmitted infection, sexually transmitted diseases

      Q5.
      Mia is concerned about a recent incident involving drugs and risky sexual behaviour. Who is a reliable source of information and support?

      Correct answer: a General Practitioner
      Correct answer: a social worker
      a social media influencer
      Correct answer: a recognised charity, such as Childline
      an anonymous post on an online forum or thread

      Q6.
      Which of the following are strategies which may help avoid risky situations involving drugs and sex?

      Correct answer: getting full consent before engaging in sexual contact
      Correct answer: carrying a condom to reduce the risk of unprotected sex
      being unsure about boundaries
      going out alone or with people who cannot be trusted

      6 Questions

      Q1.
      What does safer sex aim to prevent?

      headaches and tiredness
      Correct answer: STIs and unplanned pregnancy
      sunburn and heatstroke

      Q2.
      Consent must be freely given, clearly and willing.

      Correct Answer: communicated

      Q3.
      Match each word to its correct definition.

      Correct Answer:contraception,methods or devices used to prevent pregnancy during sexual intercourse

      methods or devices used to prevent pregnancy during sexual intercourse

      Correct Answer:consent,when people give clear agreement to sexual activity

      when people give clear agreement to sexual activity

      Correct Answer:STI,an infection passed on through sexual contact

      an infection passed on through sexual contact

      Q4.
      Which of the following is the best example of safer sex?

      having sex while drinking but using a condom
      Correct answer: discussing boundaries and using protection while sober
      talking about contraception only after sex

      Q5.
      Which of the following statements is legally correct?

      Correct answer: Consent must be clear and can’t be given when drunk.
      Consent only matters the first time you have sex.
      As long as no one says no, it’s considered consent.

      Q6.
      In England and Wales, the age of consent is ...

      14
      Correct answer: 16
      18

      To help you plan your 10 RSHE (PSHE) lesson on: Alcohol and risky sexual behaviour, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...