Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the different parenting roles needed for the different stages in childhood development.

      Key learning points

      1. Parenting plays a crucial role in childhood development.
      2. There are four stages in childhood development: infancy, early childhood, middle childhood and adolescence.
      3. Each stage is marked by different physical, cognitive, social and emotional changes.
      4. Each stage has challenges for a child to overcome.
      5. Parents and carers support children through these challenges, which change as they grow and develop.

      Keywords

      • Infancy - the stage of childhood from birth to two years of age

      • Early childhood - the stage of childhood from two to six years of age

      • Middle childhood - the stage of childhood from six to twelve years of age

      • Adolescence - the stage of development from twelve to eighteen years of age

      Common misconception

      Children need parents and carers to fulfil the same roles throughout their childhood.

      Parents and carers have the roles of caregiver, teacher, disciplinarian, supporter and role model which are needed throughout childhood. However, the emphasis and importance of each role will change over time and at different stages.

      Teacher tip

      Have pupils think about parents or carers they know who have children of different ages, and ask them to identify the roles those parents or carers play.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which parenting style is categorised as having strict rules, high control and limited emotional warmth?

      authoritative
      Correct answer: authoritarian
      permissive
      uninvolved

      Q2.
      Which parenting style is categorised as having low emotional involvement and minimal rules or expectations?

      Correct Answer: uninvolved, uninvolved parenting, uninvolved parenting style, the uninvolved parenting style, the uninvolved style

      Q3.
      If a parent/carer always gives in when their child has a tantrum in a shop, what is the child most likely to learn?

      that tantrums are embarrassing and should be avoided
      that their parent/carer is inconsistent and unpredictable
      Correct answer: that tantrums are an effective way to get what they want
      that shopping is a stressful experience for the whole family

      Q4.
      Match each parenting approach to its likely outcome for the child.

      Correct Answer:very strict with many rules,may rebel or lack confidence

      may rebel or lack confidence

      Correct Answer:warm but with clear expectations,usually well-balanced development

      usually well-balanced development

      Correct Answer:few rules, very relaxed,might struggle with boundaries

      might struggle with boundaries

      Correct Answer:little involvement or attention,may feel neglected

      may feel neglected

      Q5.
      'Bubble parenting' shows no parent/carer needs to be - being mostly authoritative is good enough.

      Correct Answer: perfect

      Q6.
      Name one way that a child might behave if their parents/carers set no rules at home.

      They become more creative and independent in their thinking.
      They develop better problem-solving skills on their own.
      Correct answer: They struggle to understand what behaviour is appropriate.
      They learn to make responsible choices without guidance.

      6 Questions

      Q1.
      Which term refers to the stage of childhood from birth to two years of age?

      Correct Answer: infancy

      Q2.
      Match each area of child development to what it involves.

      Correct Answer:physical development,movement and body growth

      movement and body growth

      Correct Answer:cognitive development,understanding and knowledge

      understanding and knowledge

      Correct Answer:emotional development,feelings and moods

      feelings and moods

      Correct Answer:social development,interactions with others

      interactions with others

      Q3.
      Which parental role is most important for an infant who is just learning to walk and talk?

      Correct answer: being a caregiver who meets their basic needs and provides comfort
      being a supporter who encourages their individual interests and hobbies
      being a teacher who helps them with homework and academic skills
      being a role model who demonstrates complex social relationships

      Q4.
      Which types of external support can parents/carers rely on?

      only themselves
      the child they are parenting
      Correct answer: community resources
      Correct answer: extended family

      Q5.
      Match each stage of childhood development to the correct age group.

      Correct Answer:early childhood,two to six years

      two to six years

      Correct Answer:middle childhood,six to twelve years

      six to twelve years

      Correct Answer:adolescence,twelve to eighteen years

      twelve to eighteen years

      Q6.
      A 14-year-old wants to choose their own clothes but also worries about fitting in with friends. This shows ...

      they are confused and need their parents/carers to make decisions for them.
      Correct answer: the normal tension between wanting independence and wanting to belong.
      they lack confidence and should focus more on their schoolwork instead.
      they are being influenced too much by social media.

      To help you plan your 11 RSHE (PSHE) lesson on: Child development, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...