Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some common features of depression and explain how to support someone and when to get help.

      Key learning points

      1. Depression is a common mental health condition that affects thoughts, feelings and behaviours.
      2. Support strategies for someone with depression include listening, showing empathy and encouraging professional help.
      3. Recognising when to seek help for depression is important, including knowing the signs and available resource options.

      Keywords

      • Depression - a persistent feeling of sadness and loss of interest that affects how you think and feel; it can make daily activities hard and may include physical symptoms

      • Support - the actions taken to help someone who is in a difficult or dangerous situation, such as providing care and seeking medical attention

      • Stigma - being judged or treated unfairly just because of a particular characteristic, situation or condition, like having a mental health condition

      • Empathy - the ability to understand and share the feelings of another

      • Resource - something we can use to help us

      Common misconception

      Depression is just feeling sad.

      Depression is a serious mental health condition that affects thoughts, feelings, and behaviours, not just a temporary emotion.

      Teacher tip

      Most schools have a senior mental health lead; You should speak with them before delivering this lesson for additional guidance or support.

      Content guidance

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:stress,your body and mind's response to challenging situations

      your body and mind's response to challenging situations

      Correct Answer:anxiety,a state of unease, worry or nervousness about uncertain outcome

      a state of unease, worry or nervousness about uncertain outcome

      Correct Answer:hygiene,practices to maintain health and prevent disease

      practices to maintain health and prevent disease

      Correct Answer:hormones,chemicals in the body that act like messengers

      chemicals in the body that act like messengers

      Q2.
      are things that put us under pressure and can cause anxiety or stress.

      Correct Answer: Stressors

      Q3.
      Physical symptoms of stress do not include:

      headache
      stomach ache
      muscle tension
      increased blood pressure
      Correct answer: feeling upset

      Q4.
      Emotional symptoms of stress do not include:

      feeling overwhelmed
      anxiety
      Correct answer: developing nervous habits
      Correct answer: changes to appetite
      being irritable

      Q5.
      Self-care strategies can help to protect our mental wellbeing by ...

      Correct answer: improving our mood and reducing stress
      ignoring problems until they go away
      Correct answer: helping us build healthy habits, like regular sleep and exercise
      avoiding talking to anyone about our feelings
      making us feel worse over longer periods of time

      Q6.
      What is OCD?

      Correct answer: a condition where a person has unwanted thoughts and repeats certain actions
      a type of depression that only affects teenagers and young people
      a personality trait where someone is always organised and neat
      a temporary mood swing that only lasts for a few hours, no more

      6 Questions

      Q1.
      Depression is ...

      a feeling of sadness which will go away if you ignore it.
      Correct answer: a common mental health condition characterised by persistent sadness.
      a condition that can only be cured by specific medication.
      a sign that someone does not look after themselves properly.

      Q2.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:support,the actions taken to help someone

      the actions taken to help someone

      Correct Answer:empathy,the ability to understand and share the feelings of another

      the ability to understand and share the feelings of another

      Correct Answer:resource,something we can use to help us

      something we can use to help us

      Q3.
      Ways to support someone who is experiencing symptoms of depression include:

      Correct answer: showing empathy
      Correct answer: listening patiently
      being judgemental
      not checking in
      ignoring what they say

      Q4.
      Sometimes people don’t open up about their feelings because of the worry about associated with depression.

      Correct Answer: stigma, prejudice

      Q5.
      Symptoms of depression do not include:

      low energy or constant tiredness
      Correct answer: making lots of new friends and being sociable
      loss of interest in things someone used to enjoy
      feeling hopeless and helpless
      difficulty concentrating or making decisions

      Q6.
      Reliable resources for help with depression include:

      Correct answer: using online services of a recognised charity
      taking advice from untrained social media influencers
      Correct answer: speaking to a trained professional
      Correct answer: joining an NHS peer support group
      Correct answer: seeking a referral from your GP

      To help you plan your 10 RSHE (PSHE) lesson on: Depression, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...