Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how communities can be affected by social media.

      Key learning points

      1. Social media can be a powerful force to help people organise events and share news quickly.
      2. People are more likely to believe misinformation if it is shared by someone they know and trust.
      3. Online misinformation can lead to discrimination and hatred that affects communities.

      Keywords

      • Community - a group of people brought together by shared beliefs, attitudes, interests or location

      • Discrimination - when people are treated unfairly or differently because of things like their race, gender or beliefs

      • Misinformation - false or inaccurate information shared without intent to deceive; getting the facts wrong by mistake

      • Echo chamber - a place or situation where people only hear ideas they already agree with, so their beliefs are repeated and not challenged

      Common misconception

      Misinformation is easy to spot.

      Misinformation is difficult to spot because it is designed to manipulate our emotions. It may be produced by sites that look real.

      Teacher tip

      Share some appropriate examples of social media content containing misinformation and demonstrate how to check its validity.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the definition.

      Correct Answer:socialise,to talk or spend time with friends, family or new people
      Correct Answer:distort,to twist or change something away from its true form
      Correct Answer:comparison,to look at how similar or different we are to someone else

      Q2.
      Social media helps people to stay ...

      Correct Answer: connected, in touch, together

      Q3.
      Which of the following statements about social media are not accurate?

      Social media can distort our view of reality.
      Correct answer: Social media gives us an accurate reflection of other people's lives.
      Social media can make it easy to compare ourselves to others.
      Correct answer: Social media always makes us feel good about ourselves.

      Q4.
      Match the missing word to the sentence.

      Correct Answer:Not everything we see online is,reality.
      Correct Answer:People might post online to make others,jealous.
      Correct Answer:Social media can be part of a,balanced life.

      Q5.
      If this is the definition, what is the word: trying to change or affect something?

      manipulation
      Correct answer: influence
      communication

      Q6.
      How can we respond effectively to online bullying?

      respond and retaliate to the bully
      Correct answer: speak to a trusted adult
      just log out from our digital device
      Correct answer: reach out to the victim to offer support
      report the instance to the site

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:community,a group of people with something in common
      Correct Answer:discrimination,unfair treatment of a person or group based on characteristics
      Correct Answer:misinformation,false or inaccurate information shared without intent to deceive

      Q2.
      Social media can help people to quickly and easily.

      Correct Answer: organise

      Q3.
      How do online communities benefit people?

      They permit and encourage discrimination.
      Correct answer: They help people to raise awareness.
      Correct answer: They allow people to share their experiences.
      They create isolation for people within them.

      Q4.
      Misinformation can appear as which of the following?

      Correct answer: photos
      Correct answer: reels
      verified documents
      Correct answer: written posts

      Q5.
      How can misinformation harm communities?

      Correct answer: Misinformation can cause fear and panic to spread.
      Misinformation stops discrimination in real life.
      Misinformation can combat distrust in authority.

      Q6.
      How can we check for misinformation online?

      Correct answer: check the source
      ask your older sibling
      message the creator to ask
      Correct answer: check the date
      share it with others and see what they say

      To help you plan your 10 RSHE (PSHE) lesson on: Social media and communities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...