Year 1

What are the differences between mammals and birds?

In this lesson, we are going to be learning about 2 different families of animals which are vertebrates. Vertebrates are animals which have a backbone inside their body. The major animal families include fish, amphibians, birds and mammals. Today we will be focusing on the differences between mammals and birds.

Year 1

What are the differences between mammals and birds?

In this lesson, we are going to be learning about 2 different families of animals which are vertebrates. Vertebrates are animals which have a backbone inside their body. The major animal families include fish, amphibians, birds and mammals. Today we will be focusing on the differences between mammals and birds.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Characteristics of mammals
  2. Characteristics of birds

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
1) Tick 1 fact about vertebrates.
Do not have a backbone
Hard outer casing covering their body
Correct answer: Have a backbone inside their body
Q2.
2) Which family of animals have dry and scaly skin?
Amphibians
Fish
Correct answer: Reptiles
Q3.
3) Which family of animals lay eggs without a shell?
Correct answer: Amphibians
Fish
Reptiles
Q4.
4) Which family of animals live underwater and breathe through special organs called gills?
Amphibians
Correct answer: Fish
Reptiles

5 Questions

Q1.
1) Tick 2 facts about invertebrates.
Correct answer: Do not have a backbone
Correct answer: Hard outer casing covering their body
Have a backbone inside their body
Q2.
2) Tick 1 fact about vertebrates.
Do not have a backbone
Hard outer casing covering their body
Correct answer: Have a backbone inside their body
Q3.
3) Which family of animals lays eggs?
Correct answer: Birds
Mammals
Q4.
4) Which family of animals have fur or hair?
Birds
Correct answer: Mammals
Q5.
5) Which animal family is warm-blooded?
Birds
Correct answer: Birds and mammals
Mammals