Year 1

What types of food do living things eat?

All living things need to eat other living things to survive. What an animal eats is called its diet. In this lesson, will be learning about what diets different animals follow. We will be identifying what different animals may eat based on the appearance of their teeth, some flat, some sharp.

Year 1

What types of food do living things eat?

All living things need to eat other living things to survive. What an animal eats is called its diet. In this lesson, will be learning about what diets different animals follow. We will be identifying what different animals may eat based on the appearance of their teeth, some flat, some sharp.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Carnivores, omnivores and herbivores
  2. Looking at the teeth of different animals

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
1) Tick 2 facts about invertebrates.
Correct answer: Do not have a backbone
Correct answer: Hard outer casing covering their body
Have a backbone inside their body
Q2.
2) Tick 1 fact about vertebrates.
Do not have a backbone
Hard outer casing covering their body
Correct answer: Have a backbone inside their body
Q3.
3) Which family of animals lays eggs?
Correct answer: Birds
Mammals
Q4.
4) Which family of animals have fur or hair?
Birds
Correct answer: Mammals
Q5.
5) Which animal family is warm-blooded?
Birds
Correct answer: Birds and mammals
Mammals

6 Questions

Q1.
1) Which family of animals has a hard exoskeleton and 2 parts to their bodies?
Correct answer: Arachnids
Crustaceans
Insects
Q2.
2) Which family of animals lay eggs without a shell?
Correct answer: Amphibians
Mammals
Reptiles
Q3.
3) Which family of animals live underwater and breathe through special organs called gills?
Birds
Correct answer: Fish
Reptiles
Q4.
4) Which families of animals lay eggs with a hard shell?
Correct answer: Birds and Reptiles
Fish and Insects
Insects and Birds
Mammals and Insects
Reptiles and Fish
Q5.
5) Which animal family is not an invertebrate?
Arachnids
Crustaceans
Correct answer: Fish
Insects
Q6.
6) Which animal family is not a vertebrate?
Amphibians
Birds
Fish
Correct answer: Insects
Mammals
Reptiles