Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Material properties

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe simple properties of everyday materials.

      Key learning points

      1. Different materials can be described in different ways.
      2. The describing words we use for a material are called its properties.
      3. We use our senses when describing properties of materials.
      4. Materials can be compared and grouped on the basis of their simple properties.

      Keywords

      • Material - A material is what an object is made from. An object can be made from more than one material.

      • Describe - To say or write what someone or something is like.

      • Properties - The describing words we use for a material are called its properties.

      • Observe - To observe is to look very closely and use other senses too.

      • Feel - To feel something is to touch it.

      Common misconception

      Some pupils may think that soft means smooth. Younger pupils may find it hard to describe a material based only on its properties (and not its function).

      Opportunities to rehearse expressing ideas and describing properties. Teacher to model and correct as necessary, making clear the difference between the function of an object and the properties of its material(s).

      Teacher tip

      Provide opportunities for pupils to handle materials with different properties, focus on the properties of materials rather than objects, e.g. the properties of rubber rather than the glove. This lesson contains a diagnostic question on slides 30 & 31 – see additional materials for further guidance.

      Equipment

      A variety of everyday materials with different properties, card, sticky tape, glue and/or stapler.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these objects is made from glass?

      building blocks
      a t-shirt
      Correct answer: jars

      Q2.
      Before materials can be recycled, they must be cleaned and ...

      counted.
      Correct answer: sorted.
      measured.

      Q3.
      Which of these is a material?

      Correct answer: wood
      pots
      bottles

      Q4.
      Which of these are part of the 3 Rs?

      Correct answer: reduce
      Correct answer: recycle
      replace
      Correct answer: reuse
      report

      Q5.
      Reduce means ...

      Correct answer: using less of something.
      using more of something.
      not using something.

      Q6.
      What happens to materials like glass, wood and plastic when they are recycled?

      they are buried
      they are sent to landfill
      Correct answer: they are made into new things

      6 Questions

      Q1.
      True or false? All materials are the same.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      The describing words we use for a material are called its ...

      Correct answer: properties.
      objects.
      wood.
      observations.
      senses.

      Q3.
      When we describe properties of materials, we use ...

      a tablet.
      books.
      Correct answer: our senses.

      Q4.
      Lucas uses his senses to describe the properties of a wooden chair. Which of these is a sense?

      Correct answer: touch
      smooth
      rough

      Q5.
      Which object is Izzy describing?

      An image in a quiz
      a wooden chair
      a plastic bottle
      Correct answer: a pair of woolly socks

      Q6.
      Aisha has grouped these objects into see-through and not see-through. Which object has she put into the wrong group?

      An image in a quiz
      plastic bottle
      glass bottle
      Correct answer: glass jars
      ball

      To help you plan your 1 science lesson on: Material properties, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...