Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Structure of a flowering plant

      Lesson details

      Learning outcome

      I can name the different parts of flowering plants.

      Key learning points

      1. Plants are made up of different parts.
      2. The parts of a plant are also known as the structure of a plant.
      3. The main parts of a flowering plant are roots, stem, leaves and flower.
      4. The parts of flowering plants can be looked at closely using observation skills.
      5. The parts of a flowering plant may look different at different times of the year.

      Keywords

      • Plants - A plant is a living thing that often has roots, stem and leaves.

      • Roots - The part of a plant that anchors it in the soil is called the root. Roots take in water for the plant.

      • Stem - The stem of a plant supports the leaves and flowers.

      • Leaves - A leaf is the part of a plant where the plant makes its food using the process of photosynthesis.

      • Flower - A flower is the part of a plant that makes it able to reproduce.

      Common misconception

      Children may think that all plants look the same/similar with the same style petals and leaves.

      Provide examples of flowering plants with leaves and petals of different shapes, sizes and colour.

      Teacher tip

      For task B, if it is possible, the children can pull their own plant from the ground or a pot. If not, provide a selection of plants (with roots still attached) for the children to explore. This lesson contains a diagnostic question on slides 11-13 - see additional materials for further guidance.

      Equipment

      A selection of flowering plants, hand lenses and magnifying glasses.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a plant?

      a hedgehog
      a swan
      Correct answer: a sunflower

      Q2.
      Evergreen trees ...

      Correct answer: do not lose their leaves.
      lose their leaves every autumn.
      do not have leaves.

      Q3.
      Deciduous trees ...

      do not have leaves.
      do not lose their leaves.
      Correct answer: lose their leaves in autumn every year.

      Q4.
      When we compare plants we ask "What is different?" and ...

      How big is it?
      Correct answer: What is the same?
      What colour it is?

      Q5.
      Which of these can we use to observe plants?

      Correct answer: our eyes
      Correct answer: a magnifying glass
      a website on buildings

      Q6.
      Which of these might you find on a plant?

      Correct answer: roots
      Correct answer: leaves
      ruler
      shoes

      6 Questions

      Q1.
      This part of a plant is ...

      Correct answer: the flowers
      the stem
      the roots

      Q2.
      This part of a plant is ...

      Correct Answer: the roots, roots, root, the roots., roots.

      Q3.
      When we use our observation skills, we are ...

      measuring a plant
      Correct answer: looking closely at a plant
      drawing a plant

      Q4.
      The parts of a plant are also known as its ...

      Correct answer: structure
      roots
      flowers

      Q5.
      Sam is looking at some daffodils and she notices that they don't have any flowers. Why might this be?

      Correct answer: parts of plants can look different at different times of the year
      daffodils do not have flowers
      daffodils are not plants

      Q6.
      Match each part of the plant to the correct number ...

      An image in a quiz
      Correct Answer:1,stem
      Correct Answer:2,roots
      Correct Answer:3,flowers
      Correct Answer:4,leaves

      To help you plan your 1 science lesson on: Structure of a flowering plant, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...