Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Protecting microhabitats (Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can find ways to encourage plants and animals to live safely in microhabitats.

      Key learning points

      1. A microhabitat is a smaller area where a plant or animal lives.
      2. Some microhabitats are under threat because people are not looking after planet Earth.
      3. A wildlife-friendly garden can encourage plants and animals to live safely in microhabitats.

      Keywords

      • Microhabitat - A microhabitat is a very small habitat. It might be just under one tree or log, or a single rock pool.

      • Minibeast - You can call very small creatures, such as insects or spiders, minibeasts.

      • Threat - A threat is the possibility that something unwanted or dangerous will happen.

      • Protect - To protect something is to keep it safe from harm.

      • Wildlife-friendly garden - A wildlife-friendly garden is a garden that attracts wildlife such as butterflies, birds and minibeasts.

      Common misconception

      Children may think that all minibeasts are insects. Children may think that all minibeasts like the same conditions (e.g. damp and dark).

      Provide examples of different microhabitats with differing conditions, e.g. light, dark, wet etc.

      Teacher tip

      There are many organisations that provide advice and resources online for primary-aged children to promote sustainability and biodiversity in school grounds or gardens.

      Equipment

      Pencils, pens, paper, resources for making microhabitats if required.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a habitat?

      Correct answer: a woodland
      a frog
      a plate

      Q2.
      Which of these is a camel's habitat?

      an ocean
      the Arctic
      Correct answer: a desert

      Q3.
      Which of these is a snowdrop's habitat?

      a desert
      Correct answer: a woodland
      a coral reef

      Q4.
      A smaller area where plants and animals live is called ...

      Correct answer: a microhabitat.
      a woodland.
      a minibeast.

      Q5.
      Which of these are microhabitats?

      a field
      Correct answer: a log pile
      Correct answer: a rock pool
      a rainforest

      Q6.
      Alex says that a lion can't live in a microhabitat. Which statement below do you agree with?

      A lion can live in a microhabitat because it can hide.
      Correct answer: A lion is too big to live in a microhabitat.
      A lion is too scary to live in a microhabitat.
      Q1 image 1 Forest near Vřesina, Jiri Brozovsky, 2013, Licensed under CC-BY 2.0 Q5 image 1 Rapeseeds farms, Burntwood, England/ cattan2011/ 2019/ Licensed under CC BY 2.0

      6 Questions

      Q1.
      A microhabitat is a ...

      Correct answer: small area where plants and animals live.
      large area where plants and animals live.
      damp area where plants and animals live.
      rainy area where plants and animals live.

      Q2.
      Which of these is a microhabitat?

      a rainforest
      Correct answer: a dead tree
      a woodland

      Q3.
      Some microhabitats are under threat. Why is this?

      they have grown too big
      there are too many minibeasts
      Correct answer: some people are not looking after planet Earth

      Q4.
      Which of these are threats to microhabitats?

      Correct answer: floods
      worms
      Correct answer: litter
      moss

      Q5.
      A wildlife-friendly garden is a garden that...

      Correct answer: has lots of microhabitats to encourage wildlife to live safely.
      has a shed.
      is in the countryside.
      has lots of animals like foxes and squirrels.

      Q6.
      Which of these can you find in a wildlife-friendly garden?

      Correct answer: a bug hotel
      a wheelbarrow
      a washing line
      Correct answer: a bird box
      Q2 image 1 DSC05965, My Favourite Pet Sitter, 2008, Licensed under CC BY 2.0 Q2 image 3 Forest near Vřesina, Jiri Brozovsky, 2013, Licensed under CC-BY 2.0 Q6 image 2 The Old Red Wheelbarrow, Calaveras KT, 2008, Licensed under CC BY 2.0

      To help you plan your 2 science lesson on: Protecting microhabitats (Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...