Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe changes in autumn.

      Key learning points

      1. The year can be divided into four seasons, each lasting approximately three months.
      2. The four seasons are winter, spring, summer and autumn.
      3. The season of autumn happens in September, October and November.
      4. The leaves of some trees begin to change colour in autumn.
      5. We can use our skills to observe changes in autumn.

      Keywords

      • Season - Seasons are periods of similar weather. In the UK there are four seasons (spring, summer, autumn and winter).

      • Autumn - Autumn is the season after summer and before winter.

      • Observe - To observe is to look very closely and use other senses too.

      • Change - If something changes it does not stay the same.

      • Describe - To say or write what someone or something is like.

      Common misconception

      Pupils associate different seasons with activities rather than physical characteristics like the weather.

      Examples of how deciduous trees begin to change in autumn and how observational skills can help us to spot seasonal changes.

      Teacher tip

      Create an interactive display by bringing in different leaves, pine cones and other seasonal items for pupils to touch, smell and observe. Task B is best completed as a walk. If this is not possible, then there are autumn videos online that pupils can watch to observe signs of autumn.

      Equipment

      None required.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these photographs shows a tree?

      photograph 1
      photograph 2
      Correct answer: photograph 3

      Q2.
      Which photograph shows a sunny day?

      Correct answer: photograph 1
      photograph 2
      photograph 3

      Q3.
      Which photograph shows a snowy day?

      photograph 1
      Correct answer: photograph 2
      photograph 3

      Q4.
      Which type of weather are you most likely to get in the autumn?

      hot and sunny
      cold and snowy
      Correct answer: cool and rainy

      Q5.
      Which clothes should you wear on a hot day?

      a wooly hat, scarf, gloves and a coat
      Correct answer: a cap, a t-shirt, shorts and flip flops
      a raincoat, some wellington boots and an umbrella

      Q6.
      Which clothes should you wear on a cold day?

      Correct answer: a wooly hat, scarf, gloves and a coat
      a cap, a t-shirt, shorts and flip flops
      a raincoat, some wellington boots and an umbrella
      Q3 image 2 London Snow Day - 183, Kyle Taylor, Dream It. Do It, 2009, licensed under CC BY 2.0.

      6 Questions

      Q1.
      How many seasons are there?

      Correct answer: four
      five
      six
      three

      Q2.
      The four seasons are autumn, winter, spring and ___________.

      Correct Answer: summer

      Q3.
      When is autumn?

      Correct answer: September, October and November
      Friday, Saturday and Sunday
      January, February and March

      Q4.
      True or false? All trees have green leaves in autumn.

      true
      Correct answer: false

      Q5.
      Which of these shows a tree in autumn?

      photograph 1
      photograph 2
      Correct answer: photograph 3

      Q6.
      Which skills do we use when we look closely at something?

      reading
      sorting
      Correct answer: observing

      To help you plan your 1 science lesson on: Signs of autumn, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...