Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Materials and their uses

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why different objects are made from different materials depending on their use.

      Key learning points

      1. A material is what an object is made from.
      2. Some common materials are wood, metal, plastic, glass, brick, rock, paper, fabric and cardboard.
      3. The describing words we use for a material are called its properties.
      4. Objects are made from different materials depending on their use.

      Keywords

      • Object - An object is something you can touch but something that is not usually a living thing.

      • Compare - We compare things by looking at what is the same and what is different.

      • Material - A material is what an object is made from. An object can be made from more than one material.

      • Describe - When we describe, we say or write what someone or something is like.

      • Properties - The describing words we use for a material are called its properties.

      Common misconception

      Pupils may instinctively classify objects by observational similarities or through knowledge of use rather than by the material from which the objects are made.

      Examples of different objects made from different materials to promote discussion of the properties of materials.

      Teacher tip

      Provide plenty of opportunities for pupils to explore real objects and use new vocabulary in a meaningful context. This lesson contains a diagnostic question on slide 21 - see additional materials for further guidance.

      Equipment

      A collection of everyday objects made from common materials would be helpful for children to explore.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is an object?

      a hamster
      a tree
      Correct answer: a spoon

      Q2.
      Which of these is not a material?

      wood
      paper
      Correct answer: a towel

      Q3.
      Which of these objects is made from plastic?

      a tin
      Correct answer: a toy elephant
      a chair

      Q4.
      Which of these objects is made from wood?

      toy building bricks
      Correct answer: a toy car
      bottles

      Q5.
      True or false? All objects are only made from one material.

      True
      Correct answer: False

      Q6.
      Which of these statements is true?

      All objects are made from the same material.
      Correct answer: Some objects are made from different materials.
      All objects are made from different materials.

      6 Questions

      Q1.
      What are objects made from?

      properties
      Correct answer: materials
      opaque

      Q2.
      Which of these is a material?

      a box
      a book
      Correct answer: paper

      Q3.
      What do we call words that describe materials?

      Correct answer: properties
      objects
      tests

      Q4.
      Which of these are properties of materials?

      Correct answer: opaque
      wood
      metal
      Correct answer: dull

      Q5.
      When we compare objects, we ask two questions. The first question is what is the same. What is the second question?

      Correct answer: What is different?
      What is made of glass?
      What is the biggest?

      Q6.
      Objects are made from different materials depending on their use. Why is this chair made from metal?

      An image in a quiz
      To keep a person dry.
      Correct answer: To support a person sitting on it.
      To contain lots of water.

      To help you plan your 2 science lesson on: Materials and their uses, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...