Year 6

How has the discovery of DNA changed science?

In this lesson, we will learn all about DNA! We will learn what DNA is, the story of DNA's discovery and the scientific developments that DNA's discovery has led to.

Year 6

How has the discovery of DNA changed science?

In this lesson, we will learn all about DNA! We will learn what DNA is, the story of DNA's discovery and the scientific developments that DNA's discovery has led to.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe what DNA is
  2. Story of the discovery of DNA
  3. Scientific developments as a result of the discovery of DNA

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is human anatomy?
Study of living things
Study of materials and their properties
Correct answer: Study of the structure of the human body
Q2.
Which came first?
Correct answer: Galen studies anatomy through animal dissections
Microscopes used to study anatomy
X-ray machine invented
Q3.
Which came first?
Microscopes used to study human anatomy
MRI scanner invented
Correct answer: Vesalius studies anatomy through human dissections
Q4.
What is Charles Drew famous for?
Inventing blood analysis
Correct answer: Opening the first blood bank
Performing the first surgery
Q5.
What is anaesthetic?
A substance that helps with blood flow.
A substance that kills bacteria.
Correct answer: A substance that reduces sensitivity to pain.

5 Questions

Q1.
What is the structure of DNA
Correct answer: Double helix
Single helix
Triple helix
Q2.
What is DNA? DNA is the material that carries the ________ that a living organism needs.
energy
Correct answer: instructions
nutrients
Q3.
Which one of these is NOT a scientific development that the discovery of DNA has led to?
DNA fingerprinting
Understanding inherited diseases
Correct answer: X-ray machines
Q4.
What did Friedrich Miescher do?
Correct answer: Isolated DNA from cells
Took an x-ray photograph of DNA
Wrote a paper about the structure of DNA
Q5.
What did Rosalind Franklin do?
Isolated DNA from cells
Correct answer: Took an x-ray photograph of DNA
Wrote a paper about the structure of DNA