Year 4

How is sedimentary rock formed?

In this lesson, we will learn about our third type of rock: sedimentary rock. We will look at the steps needed to make sedimentary rock and how fossils are formed in sedimentary rock. We will then learn what a palaeontologist is and identify some different fossils. For this lesson

Year 4

How is sedimentary rock formed?

In this lesson, we will learn about our third type of rock: sedimentary rock. We will look at the steps needed to make sedimentary rock and how fossils are formed in sedimentary rock. We will then learn what a palaeontologist is and identify some different fossils. For this lesson

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe how sedimentary rock is formed
  2. Describe how fossils are formed
  3. Explain how we can tell the age of a sedimentary rock

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What is metamorphosis?
lots of small grains that fit together
when lava or magma cools and turns to rock
Correct answer: when one things changes into another
Q2.
What are the TWO things that can turn sedimentary rock or igneous rock into metamorphic rock?
Correct answer: heat
oxygen
Correct answer: pressure
water
Q3.
Which type of rock is formed when heat and pressure inside the Earth change igneous and sedimentary rock?
igneous rock
Correct answer: metamorphic rock
sedimentary rock
Q4.
Which type of rock is formed when magma or lava cools?
Correct answer: igneous rock
metamorphic rock
sedimentary rock

5 Questions

Q1.
Which type of rock is formed when heat and pressure inside the Earth change igneous and sedimentary rock?
igneous rock
Correct answer: metamorphic rock
sedimentary rock
Q2.
Which type of rock is formed when pressure from layers of sediment causes the sediment to compact and cement.
igneous rock
metamorphic rock
Correct answer: sedimentary rock
Q3.
Which type of rock is formed when magma or lava cools?
Correct answer: igneous rock
metamorphic rock
sedimentary rock
Q4.
What type of rocks do fossils form in?
igneous rock
metamorphic rock
Correct answer: sedimentary rock
Q5.
What kind of scientist studies fossils?
A fossilologist
Correct answer: A paleontologist
A zoologist