Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How we see the Moon from Earth

      Lesson details

      Learning outcome

      You can explain how we see the Moon from Earth.

      Key learning points

      1. The Moon is nearly 240,000 miles away from the Earth, yet we can see it without binoculars and telescopes
      2. The Moon is a dusty ball of rock, it does not produce its own light
      3. Light is reflected when it hits a surface and bounces off in a different direction
      4. We see the Moon because it reflects light from the Sun

      Keywords

      • Moon - Our Moon is an object that travels around planet Earth

      • Sun - The Sun is a star and the centre of our solar system

      • Light source - Something that is a light source produces its own light

      • Reflect - To reflect light is when light hits a surface and bounces off in another direction

      Common misconception

      Pupils often think that the Moon produces its own light, or that the Moon only comes out at night

      Explore common reflectors of light, to enable pupils to observe how some objects, including the Moon, appear to shine as they reflect light

      Teacher tip

      This lesson links to lesson 12. Dim the lights in the classroom when shining light from a torch onto a ball covered in paper. Pupils will be able to observe the surface of the ball reflecting ight from the torch.

      Equipment

      Reflective objects/materials, ball, paper, torch

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which statement best describes the Moon?

      The Moon is a star.
      The Moon is a planet.
      Correct answer: The Moon is the closest object in space to Earth.
      The Moon is a meteorite.

      Q2.
      Something that produces and gives out its own light is called a light .

      Correct Answer: source

      Q3.
      Which of these is not a light source?

      candle
      television
      stars
      Correct answer: clouds

      Q4.
      Which of these is the main natural light source for planet Earth?

      lightning
      Correct answer: The Sun
      fire
      lamp

      Q5.
      When light hits a surface and bounces off, scientists say that light is from the surface.

      Correct Answer: reflected, reflect, reflects

      Q6.
      Which word do we use to describe how Earth moves around the Sun?

      rotate
      turn
      twist
      Correct answer: orbit

      6 Questions

      Q1.
      Why do we use binoculars and telescopes to look in detail at the Moon's surface?

      Correct answer: The Moon is very far away from Earth.
      The Moon is very close to Earth.
      The Moon is always dark so we can't see it.

      Q2.
      Which statement about the Moon is true?

      The Moon makes its own light.
      Correct answer: The Moon reflects light from the Sun.
      The Moon only comes out at night.

      Q3.
      True or False? Moonlight is actually sunlight that shines on the Moon and bounces off.

      Correct answer: True
      False
      It is impossible to tell

      Q4.
      When light hits an object or surface, it bounces off in another direction. We say that the light is being...

      Correct Answer: reflected, reflecting, reflect

      Q5.
      Which of these is not a light source?

      The Sun
      A star
      Correct answer: The Moon

      Q6.
      Which statement explains why the Moon does not produce its own light?

      Correct answer: The Moon is made of rock and dust, which does not produce light.
      The Moon is mostly made of water, which does not produce light.
      The Moon is too small to produce light.
      The Moon is too far away to produce light.

      To help you plan your 5 science lesson on: How we see the Moon from Earth, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...