Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify that sounds are made when something vibrates.

      Key learning points

      1. Sounds are made when an object vibrates.
      2. If an object is not vibrating, it will not make a sound.
      3. Different objects produce different sounds.
      4. Vibrations and sounds can be made in different ways.

      Keywords

      • Sounds - We hear sounds with our ears.

      • Object - An object is a thing that is not alive.

      • Vibrations - Vibrations are when an object moves very fast from side to side.

      Common misconception

      Children often believe that sound can be produced without using any materials.

      Ensure opportunities for children to learn about objects vibrating in order to produce sounds.

      Teacher tip

      Tuning forks can often be found in the school music cupboard. Children can use them to feel the vibrations travelling through the metal fork and also to see the effects of vibrations on the surface of liquid such as water.

      Equipment

      Access to speakers, small dish of water, tuning fork.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is sound?

      something we taste
      Correct answer: something we hear
      something we see

      Q2.
      Which part of the body do we use to hear sound?

      our arms
      our mouths
      Correct answer: our ears
      our eyes

      Q3.
      True or false? All objects make the same sound.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      Which of the following can make a sound?

      standing still
      Correct answer: writing your name
      Correct answer: stamping your feet

      Q5.
      Which of the statements about sound are true?

      Correct answer: Musical instruments can make different sounds.
      Correct answer: People can make different sounds.
      Correct answer: Animals can make different sounds.

      Q6.
      Which of the following does not involve making a sound?

      clapping your hands
      jumping up and down
      Correct answer: holding a feather

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Sounds are created when an object vibrates.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      When a drum and a glass bottle are hit, they will produce ...

      Correct answer: different sounds.
      the same sounds.
      no sounds.

      Q3.
      Which of these describes what a vibration is?

      A vibration is when an object stays still.
      Correct answer: A vibration is when an object moves very fast from side to side.
      A vibration is when an object moves slowly from side to side.

      Q4.
      Which of these statements about vibrations is true?

      Correct answer: If an object is not vibrating, then a sound will not be made.
      If an object is not vibrating, then a sound will be made.
      The only way to make an object vibrate and make a sound is to hit it.

      Q5.
      Match the objects to how it can be made to vibrate.

      Correct Answer:xylophone,tapping
      Correct Answer:ball,bouncing
      Correct Answer:baby's rattle,shaking

      Q6.
      Which statement about making a sound is correct?

      Vibrations only occur if you shake an object.
      Vibrations are produced when an object is completely still.
      Correct answer: Vibrations and sounds can be made in many ways such as banging and blowing.

      To help you plan your 4 science lesson on: How sounds are made, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...