Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How vibrations travel

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise that vibrations from sounds travel through a medium to the ear.

      Key learning points

      1. Sounds are heard when vibrations travel from the object through a medium to our ear.
      2. Vibrations create sound waves which are not visible in the air, but we can use diagrams to show how they travel.
      3. A medium can be a solid, a liquid, or a gas, such as a wall, water, or the air.
      4. Sound cannot be heard in outer space as there is no air, therefore no medium for sound to travel through.

      Keywords

      • Vibrations - Vibrations are when an object moves very fast from side to side.

      • Medium - Vibrations need a medium to travel, such as a solid, liquid or gas.

      • Diagram - A diagram is a simplified drawing of information.

      • Sound waves - Vibrations travel in sound waves which spread out in all directions.

      Common misconception

      Children may think that sound travels only to the person that hear it, directly from the sound source to their ear.

      Ensure opportunities for children to draw diagrams of how they think sound travels, and then revisit the diagrams to make improvements or amendments with further learning.

      Equipment

      Paper and pencils to draw diagrams of how vibrations travel.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a solid?

      Correct answer: wood
      water
      oil

      Q2.
      Which of the following are examples of a gas?

      Correct answer: air
      Correct answer: water vapour
      plastic

      Q3.
      Which of the following are examples of a liquid?

      Correct answer: apple juice
      Correct answer: milk
      Correct answer: rain

      Q4.
      How are sounds made?

      Correct answer: When an object vibrates
      When an object stays still
      Only by a musical instrument

      Q5.
      What part of the body do we use to hear with?

      Correct Answer: ears, ear, our ears, your ears

      Q6.
      Which of the following ways can we make a sound?

      standing still
      Correct answer: tapping something
      Correct answer: speaking

      6 Questions

      Q1.
      Match the medium to the example.

      Correct Answer:solid,paper for drawing
      Correct Answer:liquid,oil for cooking
      Correct Answer:gas,helium for a balloon

      Q2.
      Our eardrums to allow us to hear sounds.

      Correct Answer: vibrate, vibrates

      Q3.
      Vibrations create sound waves which travel to our ears. How can we explain what sound waves are to other people?

      we can see sound waves in the air.
      we can feel sound waves in the air.
      Correct answer: we can draw a diagram of sound waves in the air.

      Q4.
      Why can sound not be heard in outer space?

      Correct answer: There is no air in outer space for sound waves to travel through.
      It's too far away for sounds to travel.
      An astronaut's helmet blocks out the sound waves.

      Q5.
      How do we know vibrations exist if we can't see them?

      We can sometimes taste the vibrations.
      Correct answer: We can sometimes feel the vibrations.
      Correct answer: We can sometimes see their effect on something.

      Q6.
      How do sounds travel through different mediums?

      Sounds travel in dotted lines.
      Sounds travel on clouds.
      Correct answer: Sounds travel in sound waves.

      To help you plan your 4 science lesson on: How vibrations travel, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...