Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and name different types of teeth in humans.

      Key learning points

      1. Teeth can be observed in the mouth using a mirror.
      2. Dentists and dental hygienists use special mirrors to observe teeth more closely.
      3. At the front of the jaw, incisor teeth look flat and smooth.
      4. Near the front of the jaw, canine teeth look sharp and pointed.
      5. At the back of the jaw, molar teeth look wide, flat but bumpy.

      Keywords

      • Teeth - Teeth are used to break down food before it is swallowed.

      • Observe - To observe is to look very closely and use other senses too.

      • Incisors - Incisors are sharp, flat teeth found at the front of the mouth.

      • Canines - Canines are slightly pointed teeth at the sides of your mouth, they are used for tearing food.

      • Molars - Molars are teeth found at the back of the jaw with a rounded or flattened surface. They are used for grinding and chewing food.

      Common misconception

      Children may think that all teeth are the same shape and size, and that different teeth do not have different names. They often do not know that our teeth are already in our jaw when we are born.

      Allow opportunities for children to feel and look at their own teeth for differences in shape and size.

      Teacher tip

      Red and white play-dough is useful for the modelling activity, however salt dough can be made in a larger batch size and more cheaply. Be aware of any children who may feel self conscious about their own teeth.

      Equipment

      Dough or clay - something suitable for modelling gums and teeth. Small mirrors to observe their own teeth.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where in the human body would you find your teeth?

      feet
      Correct answer: mouth
      stomach

      Q2.
      Which of these do we need teeth for?

      sleeping
      blinking
      Correct answer: eating food
      drinking milk

      Q3.
      Which part of your mouth helps you to taste your food?

      Correct Answer: tongue

      Q4.
      When scientists look closely, and use other senses too, they are ...

      asking questions.
      recording results.
      Correct answer: observing things.

      Q5.
      What is the part of the body that your teeth push through when they grow?

      muscles
      Correct answer: gums
      lips

      Q6.
      Which part of the body is this bone?

      An image in a quiz
      Correct answer: jaw
      collarbone
      rib cage
      spine

      6 Questions

      Q1.
      In which part of the body would you be able to observe teeth?

      Correct Answer: mouth, the mouth, your mouth, gums, jaw

      Q2.
      What piece of equipment would you use to observe your teeth?

      tape measure
      stopwatch
      Correct answer: mirror
      thermometer

      Q3.
      What is the name of the bumpy teeth found at the back of the jaw?

      canines
      Correct answer: molars
      incisors

      Q4.
      What is the name of the flat teeth found at the front of the jaw?

      canines
      molars
      Correct answer: incisors

      Q5.
      What is the name of the pointed teeth found either side of your front teeth?

      Correct answer: canines
      molars
      incisors

      Q6.
      Which of these would a dentist or dental hygienist use to observe teeth?

      a hand lens
      Correct answer: a concave mirror
      a microscope

      To help you plan your 4 science lesson on: Types of teeth, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...