Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare and group invertebrate animals, based on the structure of their bodies.

      Key learning points

      1. Some animals do not have any bones.
      2. Animals that do not have bones, including a spine, inside their bodies are called invertebrates.
      3. Some invertebrate animals have a hard layer or shell for protection on the outside of their bodies called an exoskeleton
      4. Some invertebrate animals' bodies are filled with fluid, such as worms and jellyfish.

      Keywords

      • Invertebrates - Animals that do not have bones, including a spine, on the inside of their bodies are invertebrates.

      • Spine - The backbone of an animal is also called its spine.

      • Exoskeleton - An exoskeleton is the hard outer layer that covers, supports, and protects the body of an invertebrate.

      • Compare - We compare things by looking at what is the same and what is different.

      • Fluid - A fluid is a gas or liquid that moves freely.

      Common misconception

      Pupils may believe if an animal has a head, extremities and an external skeleton it is a vertebrate.

      Share images of lots of animals with exoskeletons and compare them to a knight that puts on armour to protect themselves from injury.

      Teacher tip

      With care, let the children look at real invertebrates that they may find in the school grounds to observe the hard outer covering. If finance allows, work with a company that brings in a variety of invertebrates for the children to see up close.

      Equipment

      Secondary resources to research invertebrates. Look for videos of animals shedding exoskeletons.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these living things that are found on Earth are animals?

      Correct answer: zebra
      Correct answer: clown fish
      sycamore tree
      Correct answer: tortoise
      daisy

      Q2.
      A human has different shapes and sizes of to protect and support their body.

      Correct Answer: bones, skeleton, bone

      Q3.
      Which of these describes the properties of a bone?

      Bones are soft and flexible. They bend easily.
      Correct answer: Bones are hard and rigid. They don't break easily.
      Bones are soft and rigid. They break easily.

      Q4.
      All vertebrates have a...

      Correct Answer: backbone, spine

      Q5.
      Where would you find a vertebrate's spine?

      In its feet.
      In its head.
      In its mouth.
      Correct answer: In its back.
      In its wings.

      Q6.
      Where is the skeleton of an animal that has an endoskeleton?

      on the outside of its body
      Correct answer: inside its body
      next to its body
      underneath its body
      above its body

      6 Questions

      Q1.
      Do all animals have bones?

      Yes, all animals have bones.
      Correct answer: Some animals have bones.
      Only humans have bones.

      Q2.
      If an animal is an invertebrate, it doesn't have a...

      Correct Answer: spine, backbone

      Q3.
      Which of the following are invertebrates?

      Correct answer: octopus
      snake
      fish
      Correct answer: worm
      Correct answer: ant

      Q4.
      What is the scientific name for the hard layer, or covering, that protects some invertebrates?

      a shell
      its armour
      an endoskeleton
      Correct answer: an exoskeleton
      a skeleton

      Q5.
      Which of these animals has an exoskeleton?

      snake
      turtle
      Correct answer: snail
      octopus
      worm

      Q6.
      An invertebrate without an exoskeleton, has inside its body instead of bones.

      Correct Answer: fluid, liquid

      To help you plan your 3 science lesson on: Animals without bones, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...