Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my results to look for patterns in data, and write a conclusion about bone length.

      Key learning points

      1. Scientists look for patterns in data, to tell them how one thing affects another thing.
      2. The conclusion of an investigation is when scientists explain what the results show or mean.
      3. Our bones grow in length as we age, until we become an adult.
      4. The length of some bones can be used to estimate the length of other bones, and our body height.

      Keywords

      • Patterns in data - Scientists look for patterns in data to answer their questions.

      • Effect - Effect is the change that occurs between two things that we can observe.

      • Conclusion - In a conclusion, scientists explain what the results show or mean.

      • Adult - The adult is the mature form of a plant or animal.

      • Estimate - An estimate is a guess of what the size, value or amount of something might be.

      Common misconception

      Children may think that bones continue to grow throughout their lives.

      Spend time looking at the data they have collected and reinforcing the fact that our bones stop growing when we reach early adulthood.

      Teacher tip

      This lesson is linked to the previous lesson (lesson 3) in this unit whereby children planned and carried out their own bone length investigations. They should use the data they have already collected to look for patterns and write a conclusion.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? The bones in your body are living.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      Match the name of the bone to where you find it in your body.

      Correct Answer:ribs,chest
      Correct Answer:skull,head
      Correct Answer:spine,back
      Correct Answer:femur,leg
      Correct Answer:humerus,arm

      Q3.
      Which piece of measuring equipment would you use to measure the length of your leg?

      ruler
      Correct answer: tape measure
      trundle wheel

      Q4.
      What do scientists call all the things needed to carry out an investigation?

      Correct Answer: equipment, apparatus

      Q5.
      Match the equipment to the thing it would measure.

      Correct Answer:thermometer,temperature
      Correct Answer:weighing scales,mass
      Correct Answer:ruler,length

      Q6.
      "Do bones grow as we get older?" is a that a scientist might investigate.

      Correct Answer: question, plan

      6 Questions

      Q1.
      True or false: Your bones continue to grow all of your life.

      Correct Answer: false, False

      Q2.
      Match the age of the person to the circumference of their head.

      Correct Answer:2 years old,41 cm
      Correct Answer:7 years old,47 cm
      Correct Answer:16 years old,54 cm
      Correct Answer:40 years old,58 cm

      Q3.
      What type of science investigation would a scientist do if they wanted to find out if your head gets bigger as you get older?

      Correct answer: pattern seeking
      research
      classifying
      grouping

      Q4.
      Which parts of the body could you measure to estimate the height of a person?

      Correct answer: ulna
      finger length
      Correct answer: arm span
      head circumference

      Q5.
      What does looking for patterns in data help a scientist do?

      Correct answer: Understand how one thing affects another.
      Understand what equipment to use.
      Understand how to record their data.
      Understand what question to investigate.

      Q6.
      Which of these conclusions would explain what happens to the size of your foot as you get older?

      Bones stay the same size all your life.
      Bones get smaller as you get older.
      Correct answer: Bones grow until you reach adulthood.
      Bones are dead so they do not change.

      To help you plan your 3 science lesson on: Bone length: review, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...