Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Presenting food chains

      Lesson details

      Learning outcome

      I can present food chains in different ways.

      Key learning points

      1. We can compare the producers and consumers, including predators and prey, in different food chains.
      2. A predator is not always larger in size when compared to its prey.
      3. Most food chains are presented with an arrow in between each living thing to represent ‘is food for’.
      4. A food chain can be presented in different ways, including using writing, pictures, or both.

      Keywords

      • Food chain - Food chains show how living things depend on each other for food.

      • Predators - Predators are animals that hunt, kill and eat other animals.

      • Prey - An animal that is hunted and eaten by another animal is called prey.

      • Consumers - Consumers in a food chain are animals that eat other animals or plants.

      • Present - To present information is to show or share it with others.

      Common misconception

      Pupils may think that a predator can always be identified by its size and ferocity in comparison to its prey.

      This lesson gives examples of some predators that are smaller in size than their prey.

      Teacher tip

      Some pupils may need to carry out research using secondary sources to create their food chains. This lesson contains a diagnostic question on slide 16 - see additional materials for further guidance.

      Equipment

      Access to non-fiction books and the internet as secondary sources of information on what animals eat.

      Content guidance

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these statements are true about producers in a food chain?

      Producers are at the top of a food chain.
      Producers catch their food from the water.
      Correct answer: Producers use sunlight to make their own food.
      Producers are plants that eat other plants.

      Q2.
      True or false? A bird is a producer in a food chain.

      true
      Correct answer: false

      Q3.
      Jacob creates a food chain including a fish as a predator. Why can a fish be a predator?

      It can eat plants.
      Its habitat can be pond weed.
      Correct answer: It can hunt and eat other animals.
      It can be eaten by other animals.

      Q4.
      Which food chain represents this information: toads eat water snails, water snails eat algae.

      toad -> water snail -> algae
      toad -> water snail -> water snail - > algae
      Correct answer: algae -> water snail -> toad
      algae <- water snail <- toad

      Q5.
      Izzy creates a food chain: cabbage leaves -> caterpillar -> bird -> cat. How many predators are in this food chain?

      one
      Correct answer: two
      three
      four

      Q6.
      Sam creates a food chain: seaweed -> starfish -> crab -> octopus. Which living things are prey in this food chain?

      seaweed and starfish
      Correct answer: starfish and crab
      crab and octopus
      starfish, crab and octopus

      6 Questions

      Q1.
      What are we doing when we look for the similarities and differences between living things?

      describing them
      Correct answer: comparing them
      ordering them
      naming them

      Q2.
      True or false? A predator is always bigger in size when compared to its prey.

      true
      Correct answer: false

      Q3.
      The arrows in a food chain represents ...

      eats
      Correct answer: is food for
      relies on

      Q4.
      Where should we draw the arrows in a food chain?

      above each living thing
      below each living thing
      Correct answer: in between each living thing

      Q5.
      Which of these statements are true about presenting food chains?

      A food chain must only be presented using pictures.
      A food chain must only be presented using writing.
      Correct answer: A food chain can be presented using pictures and/or writing.

      Q6.
      Lucas has presented his food chain below. Match the living things with the correct roles in Lucas' food chain.

      An image in a quiz
      Correct Answer:plant,producer
      Correct Answer:caterpillar,prey
      Correct Answer:blackbird,predator

      To help you plan your 4 science lesson on: Presenting food chains, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...