Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Parts of a flowering plant and what they do

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the life process of sexual reproduction in flowering plants.

      Key learning points

      1. Plants reproduce to make new plants (offspring) in different ways.
      2. Flowering plants can reproduce by making seeds, which grow into new plants.
      3. Pollination is the transfer of pollen from the anther of one flower to the stigma of another flower.
      4. After pollination, pollen travels to the ovary and fertilises the flower.
      5. Seed formation happens after fertilisation.

      Keywords

      • Reproduce - When living things reproduce they create offspring.

      • Anther - An anther is a male part of a flower that produces pollen.

      • Stigma - The stigma is a sticky part at the top of the female part of a flower.

      • Ovary - Seeds are formed inside the ovary of a flower.

      • Pollination - Pollination is the transfer of pollen from the anther of one flower to the stigma of another flower of the same species.

      Common misconception

      Pupils may think that plants make seeds automatically as a part of their life cycle, rather than needing pollination to take place.

      Explain that flowers can only make seeds once pollination and fertilisation has happened.

      Teacher tip

      This lesson could be enriched by taking pupils to an outdoor space with a few different types of flowering plants and giving them the opportunity to identify the parts on flowers that look very different to each other.

      Equipment

      See additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the name of the part of the plant that the line is pointing to?

      An image in a quiz
      Correct answer: flower
      leaves
      stem
      roots

      Q2.
      Which of these is not a flower?

      A
      Correct answer: B
      C
      D

      Q3.
      When living things they have offspring.

      Correct Answer: reproduce

      Q4.
      A parent plant is a plant that has …

      started its life cycle.
      germinated and begun to grow.
      Correct answer: reproduced and created offspring.
      grown roots, a stem and leaves.

      Q5.
      Pollen is …

      made inside the leaves of a plant.
      used by plants to make food.
      Correct answer: made by the male parts of a flower.

      Q6.
      The function of flowers is to …

      Correct answer: allow the plant to reproduce.
      provide food for bees and butterflies.
      absorb water and nutrients from the soil.
      store water and nutrients for the rest of the plant.

      6 Questions

      Q1.
      Flowering plants reproduce by making inside their ovaries, which grow into new plants.

      Correct Answer: seeds, a seed, some seeds

      Q2.
      Plants can in different ways, including with runners, tubers, bulbs and seeds.

      Correct Answer: reproduce

      Q3.
      Match the part of the flower to its name.

      An image in a quiz
      Correct Answer:A,ovary
      Correct Answer:B,petal
      Correct Answer:C,stigma
      Correct Answer:D,anther

      Q4.
      Pollination happens when pollen …

      is made by an anther.
      Correct answer: from the anther of a flower is transferred to the stigma of another flower.
      enters a flower’s ovary and helps to make seeds.
      from a stigma from a flower is carried to an anther of another flower.

      Q5.
      Starting with the one that happens first, put the steps of plant reproduction into the correct order.

      1 - Pollen is transferred to the stigma of a flower.
      2 - Pollen moves from the stigma to the ovary.
      3 - The flower is fertilised when pollen reaches the ovary.
      4 - Seeds are formed in the ovary.

      Q6.
      Match the part of the flower to its function.

      Correct Answer:petal,attracting pollinators
      Correct Answer:anther,producing pollen
      Correct Answer:stigma,catching pollen
      Correct Answer:ovary,where seeds are formed after fertilisation

      To help you plan your 5 science lesson on: Parts of a flowering plant and what they do, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...