Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How fossils are formed

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe in simple terms how fossils are formed.

      Key learning points

      1. Fossils tell us about things that lived over 10,000 years ago.
      2. Fossils can be formed from different plants and animals.
      3. Not every living thing that dies becomes a fossil.
      4. Some fossils are formed by an imprint of parts of living things, like bones, feathers, shells or leaves.
      5. Models can be used to show how fossils are formed in different ways.

      Keywords

      • Fossil - A fossil is the remains or imprint of living things that are sometimes preserved in rock.

      • Decay - Living things decay when they die, meaning they gradually break down and rot away.

      • Sediment - Sediment is a solid material that can be moved and deposited in a new location.

      • Pressure - Pressure is a force pressing on an area.

      • Imprint - An imprint is a mark on a surface that has occurred by pressing something into it.

      Common misconception

      Fossils are pieces of dead animals and plants and children often think that only dinosaurs make fossils.

      By modelling and discussing fossil formation in various ways, children will understand how fossils are formed.

      Teacher tip

      Aim to use real fossils for this lesson. It is important to make sure these fossils are genuine fossils so children can handle them rather than looking at photos or replica fossils.

      Equipment

      Selection of real fossils, clay (or soft dough), objects such as leaves, shells, small plastic animals to press into the clay.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are living things?

      Correct answer: sheep
      mug
      wool
      Correct answer: ladybird
      Correct answer: daffodil

      Q2.
      Which of these are not living things?

      oak tree
      Correct answer: kettle
      Correct answer: hat
      lizard
      Correct answer: plastic bottle

      Q3.
      Rock is a solid material that occurs naturally in ...

      Correct Answer: Earth, the ground

      Q4.
      Which of these are types of rock?

      Correct answer: slate
      rubber
      Correct answer: limestone
      Correct answer: sandstone
      plastic

      Q5.
      Which of these images show that weathering has occurred?

      Correct answer: seashore
      Correct answer: building
      sun
      snow

      Q6.
      is when land is worn away by natural forces, such as water or wind, and transported to another location.

      Correct Answer: Erosion

      6 Questions

      Q1.
      Where would you hunt for a fossil?

      in the sky
      on an animal
      inside a tree
      Correct answer: on the ground
      on a bus

      Q2.
      Fossils are the preserved remains of things that lived ...

      a week ago
      a year ago
      100 years ago
      1000 years ago
      Correct answer: over 10,000 years ago

      Q3.
      Fossils can be formed from which of these things?

      things that have never been alive
      Correct answer: animals
      Correct answer: things that have been alive
      Correct answer: plants
      litter

      Q4.
      True or false? Every living thing that dies becomes a fossil.

      true
      Correct answer: false

      Q5.
      Some fossils are formed by an of parts of living things, like bones, feathers, shells or leaves.

      Correct Answer: imprint

      Q6.
      We sometimes use to show how fossils are formed in different ways because we can't experience this first hand.

      Correct Answer: models, model

      To help you plan your 3 science lesson on: How fossils are formed, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...